29.7 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 24, 2023
UtamaKesihatanKJ : Murid sekolah rendah wajib jalani ujian saringan COVID-19 secara mingguan

KJ : Murid sekolah rendah wajib jalani ujian saringan COVID-19 secara mingguan

Kerajaan menetapkan bahawa semua murid sekolah rendah diwajibkan untuk menjalani ujian saringan COVID-19 mingguan secara bergilir.

Menurut Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin, langkah itu yang bermula pada 29 November ini bertujuan untuk mengelakkan wujudnya kluster pendidikan.

Ujarnya, ia juga adalah sebahagian daripada Strategi Pengujuan COVID-19 Kebangsaan, di mana murid sekolah rendah di bawah usia kelayakan menerima vaksin perlu diuji secara mingguan.

“Ujian ini perlu dilaksanakan ke atas sekurang-kurangnya 10% sampel daripada populasi murid di sesebuah sekolah”.

Murid difahamkan akan menjalani ujian saringan secara bergilir terhadap sampel berbeza setiap minggu bagi melihat wujud kesan gejala atau sebaliknya.

Jika bergejala, tentunya perlu buat ujian. Jika tidak bergejala pula, ujian sampel daripada populasi pelajar mesti dibuat.

Murid sekolah akan menjalani ujian kendiri COVID-19 dan akan dipantau oleh institusi sekolah, ujarnya lagi.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI