27.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024
UtamaGlobalPenghijrahan jutaan ketam di Australia sebabkan jalan raya ‘dibanjiri’

Penghijrahan jutaan ketam di Australia sebabkan jalan raya ‘dibanjiri’

Lebuh raya dan jalan telah ditutup di sebuah pulau, Christmas Island yang terletak di Australia ekoran penghijrahan berjuta-juta ekor ketam merah.

Setiap tahun, pulau yang berada di bahagian Barat Laut negara terbabit akan ‘dibanjiri’ dengan pergerakan spesies ketam itu ke lautan.

Difahamkan bahawa ketam merah berkenaan akan bermigrasi pada setiap musim luruh daripada habitat mereka ke lautan, menyebabkan kebanyakan jalan ditutup untuk melindungi mereka.

Walau bagaimanapun, beberapa jalan masih dibuka namun ianya telah dilengkapi dengan jambatan khas untuk ketam melintas.

Malahan ada juga pekerja yang bertindak menyapu ketam-ketam itu ketepi sebelum jalan raya itu dilalui oleh kenderaan.

Segelintir penduduk di pulau berkenaan juga dilaporkan ‘terperangkap’ di kejiranan masing-masing di waktu pagi apabila penutupan jalan dibuat.

Menurut National Geographic, ketam yang tiba di pantai pulau tersebut akan mengawan agar ketam betina dapat bertelur dan menjaganya selama seminggu.

Telur-telur itu kemudian akan dilepaskan ke lautan semasa air pasang antara suku tahun terakhir ataupun pada bulan baru.

Dalam tempoh ini, paras air laut adalah faktor yang sangat penting jika cuaca melengahkan penghijrahan dan mereka akan menangguhkan migrasi mereka ke bulan lunar berikutnya.

Menariknya, ketam merah spesies ini hanya dapat ditemukan di Christmas Island yang memiliki populasi sebanyak 50 juta.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI