29.7 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 24, 2023
UtamaNasionalKPM : Program sarapan percuma murid sekolah tidak akan diperkenal semula

KPM : Program sarapan percuma murid sekolah tidak akan diperkenal semula

Kementerian Pendidikan (KPM) berkata kabinet dalam mesyuarat pada 15 Januari tahun lalu memutuskan untuk tidak meneruskan program sarapan percuma.

Program tersebut adalah cetusan idea daripada bekas Menteri Pendidikan yang juga Ahli Parlimen Simpang Renggam, Dr Maszlee Malik pada tahun 2019.

Keputusan itu dijawab secara bertulis oleh Kementerian berhubung dengan soalan Dr Maszlee sama ada KPM berhasrat untuk memperkenalkan semula program itu pada tahun hadapan.

Sebaliknya, KPM akan meneruskan pelaksanaan program Rancangan Makanan Tambahan (RMT) dan Program Susu Sekolah (PSS).

“KPM yakin pelaksanaan RMT ketika ini dapat memberi impak positif kepada keadaan kesihatan, fizikal dan amalan pemakanan sihat oleh murid sekolah rendah, khususnya murid B40”.

Susulan dengan itu, Maszlee kemudiannya menyuarakan ketidakpuasan hatinya berhubung dengan keputusan yang dibuat KPM.

Ujarnya, RMT hanya menyasarkan murid dari keluarga B40, sedangkan program sarapan pagi percuma untuk semua murid.

September lalu, Maszlee berkata program sarapan percuma perlu diperkenalkan semula di sekolah rendah di seluruh negara di bawah Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) kerana ia boleh memberi manfaat kepada mereka yang terjejas akibat pandemik COVID-19.

Menurutnya, berdasarkan kajian pada 2019, dianggarkan 2.7 juta kanak-kanak, 50,000 guru dan 7,772 buah sekolah akan mendapat manfaat daripada program ini selama 200 hari setahun.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI