25.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, August 20, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaJutawan Amerika Syarikat dijatuhi hukuman penjara seumur hidup kerana membunuh kawan baik...

Jutawan Amerika Syarikat dijatuhi hukuman penjara seumur hidup kerana membunuh kawan baik sendiri

LOS ANGELES- Pewaris harta tanah Amerika Syarikat, Robert Durst, telah dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup kerana membunuh sahabat baiknya.

Durst didapati bersalah membunuh Susan Berman pada tahun 2000 untuk menghentikannya daripada terus bercakap dengan polis mengenai kehilangan isterinya.

Berman yang ketika itu berusia 55 tahun, ditemui ditembak di kepala di rumahnya di Beverly Hills. Selain itu, polis juga percaya bahawa Durst turut membunuh dua yang lain.

Pendakwa memanggil Durst, 78 – yang muncul di mahkamah Los Angeles sebagai “psikopat narsis”. Durst walau bagaimanapun menafikan yang dia telah membunuh rakannya.

Hukumannya untuk pembunuhan peringkat pertama (first-degree murder) tidak membolehkan dia mendapat pembebasan bersyarat. Hal ini bermaksud dia berkemungkinan besar akan meninggal dunia di penjara.

Peguam Durst memberitahu hakim pada hari Khamis lalu bahawa dia berhasrat untuk mengemukakan rayuan atas sabitannya. Durst sendiri bercakap dengan hakim hanya sekali untuk mengatakan “ya” ketika ditanya apakah dia mengetepikan haknya untuk hadir pada perbicaraan yang akan datang.

Susan Berman adalah seorang penulis jenayah dan merupakan anak kepada seorang gengster di Las Vegas, dan telah berperanan sebagai jurucakap Durst ketika dia menjadi suspek atas kehilangan isterinya.

Sareb Kaufman, yang menganggap Berman sebagai ibunya ketika dia bercinta dengan ayahnya, berkata selama 21 tahun dia tidak pernah berasa sedih, hancur atau keperitan seperti yang berlaku sekarang.

Isteri Durst, Kathleen McCormack, seorang pelajar perubatan telah dilaporkan hilang pada tahun 1982 dan dianggap telah meninggal dunia.

“Satu-satunya cara untuk bertaubat yang anda miliki adalah dengan membantu mencari Kathy,” tambah Kaufman yang meminta Durst untuk mendedahkan lokasi di mana letaknya mayat McCormack.

Menurut media AS, pendakwa raya New York kini sedang mempertimbangkan untuk menambah tuduhan baru ke atas Durst atas kes isterinya.

Pendakwa telah berpendapat bahawa Durst sebenarnya membunuh tiga orang – yang ketiga adalah jirannya, Morris Black, yang menemui identiti Durst pada tahun 2001 ketika dia bersembunyi di Texas dengan berpura-pura menjadi wanita bisu.

Durst dibebaskan dari pembunuhan Black selepas berjaya meyakinkan mahkamah bahawa dia membunuh jirannya itu dengan alasan membela diri sebelum memotong mayat mangsa.

Durst adalah anggota terasing dari salah satu dinasti harta tanah terkaya dan paling berkuasa di New York. Saudaranya Douglas Durst, yang memberi keterangan pada perbicaraan itu, memberitahu mahkamah: “Dia ingin membunuh saya.”

Kisah Durst telah didokumentarikan dalam siri ‘The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst’ dan pada akhir siri itu Durst terdengar bergumam pada dirinya sendiri dengan mengatakan, “apa yang saya lakukan? Sudah tentu saya telah membunuh mereka semua.”

Beberapa jam sebelum episod terakhir disiarkan pada Mac 2015, pihak berkuasa menahan Durst di New Orleans atas pembunuhan Berman.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI