26.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, February 7, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGlobalWanita Arab Saudi terima pampasan RM2.2 juta gara-gara tertukar semasa bayi di...

Wanita Arab Saudi terima pampasan RM2.2 juta gara-gara tertukar semasa bayi di hospital

Sering kali kita menonton drama tentang bayi yang tertukar semasa di hospital bukan? Bulan lalu, perkara yang sama menimpa seorang wanita di Arab Saudi.

Sewaktu kecil, wanita itu difahamkan tertukar dengan bayi yang lain dan dibesarkan oleh keluarga yang miskin selama lebih 3 dekad.

Sumber melaporkan bahawa wanita berusia 35 tahun itu sebenarnya berasal daripada keluarga yang kaya.

Berhubung dengan kesilapan itu, dia kemudian menerima pampasan sekurang-kurangnya 2 juta Riyal (RM2.2 juta).

Semasa dilahirkan, wanita berkenaan telah dilahirkan di sebuah hospital kerajaan di Makkah. Namun seorang jururawat yang selesai memandikannya kemudian menyerahkannya kepada ibu yang salah.

Laporan mengatakan bahawa wanita itu ada merasa bahawa dirinya berbeza daripada keluarganya, terutamanya dalam aspek kehidupan semenjak kecil hinggalah dewasa.

Menurutnya, terdapat perbezaan di antara mereka. Misalnya daripada segi warna, watak, budaya, pendidikan dan gaya hidup.

Atas sebab itulah dirinya terpanggil untuk menjalani ujian asid deoksiribonukleik (DNA) setelah dia melahirkan bayi selepas berkahwin dengan saudara daripada keluarga bukan kandungnya.

Setelah mengetahui dirinya mempunyai ikatan dengan bapa, dia kemudian melakukan pencarian rekod di hospital. Hasilnya menunjukkan identity sebenar saudara kandungnya.

Namun demikian, ibu kandung wanita itu sudah meninggal dunia sebelum sempat mengetahui akan kebenaran sebenar anak yang dikandungnya itu.

Justeru mahkamah memutuskan bahawa agak mustahil untuk menilai skala kesakitan dan kekecewaan yang ditanggung oleh kedua ibu bapa wanita tersebut.

Seorang lagi wanita yang terlibat dengan insiden pertukaran itu turut menerima pampasan bernilai 1.7 juta Riyal (RM1.8 juta) oleh mahkamah.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI