26.5 C
Kuala Lumpur
Monday, October 2, 2023
UtamaBerita Utama28 Individu positif COVID-19 selepas hadiri kenduri kahwin

28 Individu positif COVID-19 selepas hadiri kenduri kahwin

KUALA PILAH: Seramai 28 orang disahkan dijangkiti COVID-19 selepas menghadiri satu majlis perkahwinan di Kampung Orang Asli Langkap, Tanjung Ipoh di sini.

Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan dan Pengurusan Bencana Daerah (JKPBD) Kuala Pilah, Mohd Faizal Abdul Manap berkata, saringan kontak rapat seramai 44 orang telah dijalankan pada 4 dan 5 Oktober lalu.

“Hasil saringan mendapati 28 orang positif dan 16 lagi negatif.

“Kes ini melibatkan tujuh keluarga yang menghadiri majlis perkahwinan pada 26 September lalu di kampung tersebut.

“Individu yang disaring melibatkan ahli keluarga dan tetamu sekampung yang menghadiri majlis perkahwinan berkenaan,” katanya.

Tambahnya, daripada 28 individu disahkan positif, seramai 12 orang dirujuk ke Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah (PKRC) dan 16 lagi dirujuk ke Hospital Tampin untuk rawatan lanjut.

Mengulas lanjut, semua keluarga yang menjalani kuarantin diberi bantuan bekalan makanan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Selain itu, program vaksinasi akan diteruskan bagi mengawal penularan COVID-19 di perkampungan orang asli.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI