26.4 C
Kuala Lumpur
Friday, May 24, 2024
UtamaBerita UtamaKlang muncul bandar paling tidak selamat di dunia dan miliki kadar keselamatan...

Klang muncul bandar paling tidak selamat di dunia dan miliki kadar keselamatan paling rendah di Asia Tenggara

Malaysia seharusnya menjadi negara selamat bukan sahaja untuk orang luar terutamanya untuk penduduknya sendiri. Namun, di sebalik keindahan dan keharmonian yang dikecapi nampaknya Malaysia merupakan negara yang agak bahaya untuk didiami.

Menurut Numbeo, sebuah pangkalan data global yang bersumberkan pendapat orang ramai mengenai harga pengguna, kadar jenayah, kualiti penjagaan kesihatan dan beberapa statistik lain. Numbeo adalah pangkalan data dalam talian kolaboratif yang membolehkan pengguna berkongsi dan membandingkan maklumat mengenai kos sara hidup antara negara dan bandar.

Menurut laman sesawang ini, salah sebuah banda di negara kita, Klang menduduki tempat sebagai bandar nombor satu di Asia Tenggara dengan kadar jenayah tertinggi dan memiliki tahap keselamatan terendah untuk tahun 2021.

Berdasarkan statistik, Klang menduduki tempat pertama dengan indeks jenayah 68.22 dan tahap keselamatan 31.78. Selain itu, ibu negara, Kuala Lumpur pula berada di kedudukan kedua dengan indeks jenayah 64.88 dan kadar keselamatan 35.12.

Bandar dengan kadar jenayah terendah dan tahap keselamatan tertinggi adalah Chiang Mai, Thailand, dengan indeks jenayah 23.98 dan indeks keselamatan 76.02.

Bagi kadar jenayah dan keselamatan di bandar-bandar di seluruh Asia, Klang menduduki tempat ketiga setelah Kabul, Afghanistan dan Damsyik, Syria.

Di antara 96 ​​bandar yang tersenarai di seluruh Asia, Malaysia disebut enam kali dalam senarai ini. Berikut adalah kadar jenayah dan keselamatan, mengikut bandar di Malaysia:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI