25.1 C
Kuala Lumpur
Friday, September 22, 2023
UtamaKesihatanKJ : Gaya hidup sihat jadi kunci utama peralihan ke fasa endemik...

KJ : Gaya hidup sihat jadi kunci utama peralihan ke fasa endemik menjelang akhir Oktober

Awal bulan September, Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin ada mengumumkan bahawa negara akan berubah daripada fasa fasa pandemik ke endemik pada akhir Oktober kelak.

Ringkasnya endemik merujuk kepada penyakit atau wabak yang sentiasa wujud di sesuatu kawasan atau daerah dalam keadaan yang stabil dan berkadar rendah.

“Kita harus menerima hakikat bahawa sekalipun kita berjaya mengawal pandemik ini, kita juga perlu bersedia untuk menerima kenyataan bahawa akan tiba masanya nanti COVID-19 menjadi endemik”.

Tambah beliau, kita semua perlulah mengambil langkah-langkah tertentu bagi membolehkan kita hidup bersama dengan virus ini.

Oleh itu, solusi kepada persediaan yang perlu dibuat oleh orang awam untuk beralih ke fasa endemik menurutnya adalah dengan hidup secara sihat.

Ujarnya, setiap daripada kita perlu makan secara sihat, bersenam dan kerap melakukan pemeriksaan kesihatan.

Ini kerana, banyak kes kemasukan ke unit rawatan rapi (ICU) di hospital dan kes kematian direkodkan oleh mereka yang mempunyai komorbiditi.

Ini termasuklah diabetes, darah tinggi, penyakit kardio-serebrovaskular dan lain-lain lagi.

Berdasarkan Kajian Kesihatan dan Morbiditi Nasional 2019 oleh Kementerian Kesihatan (KKM), terdapat kira-kira 3.9 juta (1 dari 5) orang dewasa Malaysia yang menghidap diabetes.

Sementara 6.4 juta (3 dari 10) rakyat Malaysia menderita darah tinggi. 8 juta orang dewasa (4 dari 10) di Malaysia pula telah mengalami peningkatan kadar kolesterol.

Oleh kerana statistik yang membimbangkan ini, Khairy mengatakan bahawa barisan pertahanan pertama setiap orang (selain mendapat vaksin) adalah untuk kekal sihat.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI