25 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 7, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaNasionalKJ : MySejahtera selesaikan 500,000 isu berkaitan sijil vaksinasi digital

KJ : MySejahtera selesaikan 500,000 isu berkaitan sijil vaksinasi digital

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin mendedahkan bahawa sebanyak 500,000 masalah berkaitan dengan paparan sijil vaksinasi digital pada aplikasi MySejahtera berjaya diselesaikan.

Tambahnya, pihak Kementerian Kesihatan (KKM) juga ketika ini sedang berusaha untuk menyelesaikan 200,000 lagi masalah sama dan ia dijangka selesai dalam waktu terdekat.

Difahamkan sebanyak 95,347 aduan telah diterima dalam tempoh seminggu berkaitan dengan pengguna aplikasi MySejahtera.

Tegas beliau, masalah dikenalpasti berpunca daripada status penerima vaksin sebagai tanggungan sekaligus mengakibatkan sijil digital individu terikat dengan pemilik akaun MySejahtera.

“Antara masalah yang dikenal pasti berpunca daripada status penerima vaksin sebagai tanggungan menyebabkan sijil vaksin individu tersebut terikat dengan pemilik akaun utama”.

“Tanggungan sijii itu terlekat pada (akaun aplikasi) bapa ataupun mak. Untuk masalah ini pemilik akaun perlu keluarkan akaun tanggungan bagi membolehkan tanggungan mendaftar MySejahtera”.

Ujarnya lagi, antara punca lain yang dikenal pasti adalah pemilik MySejahtera tidak mengesahkan nombor kad pengenalan pada aplikasi berkenaan.

“Pengguna kena sahkan dulu untuk dapatkan sijil itu, ataupun pengguna lebih daripada satu akaun MySejahtera”.

“Dan sijil vaksin itu dipaparkan dalam akaun pengguna ketika mendapat vaksin di pusat pemberian vaksin (PPV)”, jelasnya.

Dalam pada itu, beliau turut meminta premis untuk menerima kad fizikal bagi mengatasi sebarang kesulitan disebabkan oleh ketiadaan paparan sijil digital vaksin.

“Saya minta agar semua premis menerima kad fizikal ini jika individu sudah lengkap divaksin tiada paparan sijil vaksin digital”.

Katanya, kad vaksinasi fizikal itu merupakan kad bercetak yang ditulis oleh petugas kesihatan semasa individu mendapatkan suntikan di PPV.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI