31.1 C
Kuala Lumpur
Friday, December 8, 2023
UtamaBerita UtamaEmas milik Ziyad Zolkefli di Paralimpik Tokyo 2020 ditarik balik

Emas milik Ziyad Zolkefli di Paralimpik Tokyo 2020 ditarik balik

TOKYO- Malaysia menerima kilauan emas kedua apabila Muhammad Ziyad Zolkefli berjaya mempertahankan pingat emas yang dimenangi lima tahun lalu di Rio pada Paralimpik Tokyo 2020. Namun, pingat emas yang diperolehi ditarik balik selepas protes dilakukan oleh kem Ukraine pada pentas final di Tokyo.

Ziyad juga berjaya memecahkan rekod dunia selepas melakukan balingan sejauh 17.94 meter sekali gus memperbaharui rekod dunia miliknya sendiri iaitu 17.29 meter yang dilakukan pada Kejohanan Olahraga Para Dunia 2017 di London.

Ziyad juga sebenarnya sudah memecahkan rekod dunia miliknya seawal balingan pertama lagi dengan 17.31 meter.

Namun begitu, pingat emas yang diperolehi ditarik balik selepas protes dilakukan oleh kem Ukraine pada pentas final di Tokyo.

Kem Ukraine dikatakan telah melakukan protes berikutan tiga atlet iaitu Ziyad, Todd Hodgetts (Australia) dan Jordi Patricio (Ecuador) dikatakan lewat untuk memasuki bilik menunggu sebelum pertandingan dimulakan.

Berdasarkan semakan di laman Paralimpik Tokyo, ketiga tiga atlet terbabit mendapat status ‘DNS’ sekali gus menyebabkan mereka dianggap tidak layak beraksi.

Protes terbabit menyaksikan apa yang dilakukan Ziyad tidak dikira.

Susulan itu, pingat emas menjadi milik Maksym Koval yang melakukan catatan 17.34 meter sekali gus menjadi rekod dunia sementara pingat perak dirangkul Oleksandr Yarovyi yang mencatat balingan sejauh 17.30 meter.

Gangsa dimiliki atlet dari Greece, Efstratios Nikolaidis yang melakukan catatan 15.93m.

Emas yang diraih Ziyad sepatutnya menjadi kebanggan seluruh negara memandangkan kita menyambut Hari Kebangsaan yang ke-64 hari ini tetapi telah ditarik balik.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI