26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 23, 2024
UtamaBerita UtamaParalimpik Tokyo 2020: Atlet paralimpik Jong Yee Khie raih pingat perak dalam...

Paralimpik Tokyo 2020: Atlet paralimpik Jong Yee Khie raih pingat perak dalam acara powerlifting 107 kg

Atlet paralimpik Malaysia, Jong Yee Khie meneruskan kecemerlangan rakan sepasukan Bonnie Bunyau Gustin apabila meraih pingat perak di Sukan Paralimpik Tokyo 2020 dalam acara powerlifting pada 30 Ogos.

Atlet paralimpik negara berusia 32 tahun yang berasal dari Kuching, Sarawak itu beraksi dalam acara powerlifting kategori 107 kg lelaki berjaya mengangkat bebanan 237 kg pada angkatan kedua untuk menghadiahkan pingat perak buat Malaysia.

Twitter

Yee Khie kemudian cuba melakukan angkatan 245 kg pada percubaan ketiga namun tidak berjaya dalam temasya sukan yang berlangsung di Tokyo International Forum itu.

Pingat emas dimenangi oleh Enkhbayar Sodnompiljee dari Mongolia yang juga pemegang rekod dunia dalam kategori itu dengan angkatan 245 kg, yang turut memecahkan rekod yang diciptanya sendiri, manakala Saman Razi dari Iran meraih pingat gangsa dengan angkatan 231 kg. 

Ini adalah pingat kedua diraih kontinjen Malaysia di Sukan Paralimpik Tokyo 2020 selepas Bonnie Bunyau Gustin memenangi pingat emas acara powerlifting kategori 72 kg lelaki yang turut memecahkan rekod dunia paralimpik pada 28 Ogos lalu.

Syabas dan tahniah buat Jong Yee Khie!

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI