26.2 C
Kuala Lumpur
Friday, December 9, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaParalimpik Tokyo 2020: Atlet paralimpik Jong Yee Khie raih pingat perak dalam...

Paralimpik Tokyo 2020: Atlet paralimpik Jong Yee Khie raih pingat perak dalam acara powerlifting 107 kg

Atlet paralimpik Malaysia, Jong Yee Khie meneruskan kecemerlangan rakan sepasukan Bonnie Bunyau Gustin apabila meraih pingat perak di Sukan Paralimpik Tokyo 2020 dalam acara powerlifting pada 30 Ogos.

Atlet paralimpik negara berusia 32 tahun yang berasal dari Kuching, Sarawak itu beraksi dalam acara powerlifting kategori 107 kg lelaki berjaya mengangkat bebanan 237 kg pada angkatan kedua untuk menghadiahkan pingat perak buat Malaysia.

Twitter

Yee Khie kemudian cuba melakukan angkatan 245 kg pada percubaan ketiga namun tidak berjaya dalam temasya sukan yang berlangsung di Tokyo International Forum itu.

Pingat emas dimenangi oleh Enkhbayar Sodnompiljee dari Mongolia yang juga pemegang rekod dunia dalam kategori itu dengan angkatan 245 kg, yang turut memecahkan rekod yang diciptanya sendiri, manakala Saman Razi dari Iran meraih pingat gangsa dengan angkatan 231 kg. 

Ini adalah pingat kedua diraih kontinjen Malaysia di Sukan Paralimpik Tokyo 2020 selepas Bonnie Bunyau Gustin memenangi pingat emas acara powerlifting kategori 72 kg lelaki yang turut memecahkan rekod dunia paralimpik pada 28 Ogos lalu.

Syabas dan tahniah buat Jong Yee Khie!

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI