31.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaNasionalIndividu 20 tahun menyamar jadi doktor selama 16 hari di PPV Sarawak

Individu 20 tahun menyamar jadi doktor selama 16 hari di PPV Sarawak

Gara-gara menyamar sebagai doktor, individu di Sarawak baru-baru ini telah ditahan di pusat pemberian vaksin (PPV) Stadium Perpaduan, Petra Jaya.

Insiden itu turut disahkan oleh Pesuruhjaya Polis Satawak, Datuk Aidi Ismail. Menurutnya, lelaki menyamar sebagai doktor dari Hospital Umum Sarawak (HUS).

Ujar beliau lagi, penahanan individu terbabit dibuat selepas pihak polis menerima maklumat daripada pegawai Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Bernama

Lelaki itu difahamkan telah ke lokasi PPV tersebut pada 16 Jun lepas dan mendakwa bahawa pihak atasan telah menempatkannya bertugas di sana.

Pada 19 Jun, dia didakwa mengendalikan kaunter pendaftaran di pusat vaksinasi tanpa kebenaran daripada kakitangan yang hadir.

Walau bagaimanapun, sumber tidak menyatakan sama ada dia pernah melakukan suntikan vaksin atau telah melakukan prosedur perubatan yang lain.

Kemudian pada 22 Jun, doktor-doktor yang lain mula curiga apabila mengetahui bahawa suspek ketika itu hanya berusia 20 tahun.

Apabila disoal oleh polis, suspek mengatakan bahawa perbuatan itu dilakukannya kerana menjadi seorang doktor adalah cita-citanya. Ujarnya, dia mempelajari bidang perubatan secara dalam talian.

Kes itu disiasat di bawah Seksyen 170 Kanun Keseksaan atas kesalahan menyamar sebagai seorang penjawat awam.

Pihak pendakwa masih menunggu laporan akhlak suspek pada ketika ini dan kes itu akan disebut semula di Mahkamah Majistret Kuching pada 17 Ogos ini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI