30.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 24, 2024
UtamaNasionalPolis ambil keterangan Timbalan Speaker, 14 individu lain susulan ‘kenduri durian’

Polis ambil keterangan Timbalan Speaker, 14 individu lain susulan ‘kenduri durian’

Sebelum ini kecoh mengenai kenduri durian yang diadakan di sebuah kebun ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) penuh berlangsung melibatkan Timbalan Speaker Dewan Rakyat.

Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Rashid Hasnon pada mulanya berkata bahawa video yang tular itu adalah video yang dirakamkan pada tahun lalu.

Beliau kemudiannya mengakui bahawa dirinya terlibat dan menghadiri kenduri durian terbabit pada 27 Jun lepas di sebuah kebun di Batu Pahat, Johor.

https://www.facebook.com/167047123315520/videos/790208518325031?cft[0]=AZUDI61Mqp6PS9keW58yU9caPVJ-cgqF0UPhRuHdd4w4-G2ARgFJUlV9DC8_3xTYk6sj_SCHb0rrsoYt4JQhyLsa1EJ_JWccExiw8ZHJCLC8LEWoK0OrV63IcVqfHP5umPXBSlJNAr5XCQDJtGJsR-T6

Berdasarkan video terbabit, Mohd Harun dilihat memakan durian beramai-ramai bersama rombongan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Zuraidah Kamaruddin.

Difahamkan bahawa pihak polis juga telah memanggil beliau bersama 14 individu lain untuk memberi keterangan kerana melanggar prosedur operasi standard (SOP) PKP.

Menurut Ketua Polis Daerah Batu Pahat, Asisten Komisioner Ismail Dollah, Mohd Rashid yang juga Ahli Parlimen Batu Pahat itu hadir ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Batu Pahat pada 1 Julai lalu.

Bernama

“Pihak polis sudah selesai merakam keterangan kesemua mereka dan akan melengkapkan siasatan serta merujuk kes berkenaan kepada Pejabat Pendakwa Raya”, ujarnya.

Tambah Ismail, siasatan dijalankan mengikut Peraturan 18(1) Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 2021.

Jelas Mohd Rashid, video itu dirakam ketika lawatannya ke kebun durian diusahakan penduduk setempat yang terkesan dengan pelaksanaan PKP.

Beliau kemudiannya memohon maaf atas tindakan berkenaan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI