28.8 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaBerita UtamaPEMULIH : PM umum bantuan untuk miskin tegar, B40, M40 bermula Ogos

PEMULIH : PM umum bantuan untuk miskin tegar, B40, M40 bermula Ogos

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa Bantuan Khas COVID-19 (BKC) akan diberikan kepada isi rumah kategori miskin tegar, B40 dan M40.

Ia turut melibatkan golongan warga emas dan bujang, di mana ia akan mula dilaksanakan bermula bulan Ogos akan datang.

Sejumlah RM150 bilion diperuntukkan untuk usaha ini dan menurut beliau, ia bakal memanfaatkan lebih 11 juta isi rumah, individu warga emas dan bujang.

“Pertama, isi rumah kategori miskin tegar bakal menerima bantuan sebanyak RM500 pada bulan Ogos, RM500 pada bulan November dan RM300 pada bulan Disember”.

“Manakala individu bujang kategori miskin tegar akan menerima bantuan sebanyak RM200 pada bulan Ogos dan RM300 pada bulan November 2021”, katanya.

Untuk isi rumah B40, beliau mengumumkan bahawa bantuan sebanyak RM500 akan disalurkan pada Ogos dan RM300 lagi pada bulan Disember.

Sementara golongan bujang B40 pula akan menerima bantuan berjumlah RM200 pada bulan Ogos kelak.

Bernama

Tambahnya, isi rumah kategori M40 turut menikmati bantuan sebanyak RM250, manakala bujang kategori ini bakal menerima bantuan sebanyak RM100 pada bulan Ogos.

Jelasnya lagi, sejumlah RM500 akan diberikan kepada individu yang kehilangan pekerjaan mengikut data Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan PERKESO pada tahun 2021.

Dalam pada itu, untuk Bantuan Prihatin Rakyat (BPR), penerima akan menerima sejumlah RM500 secara berperingkat mulai esok.

Manakala untuk bantuan berjumlah RM100 hingga RM1,400 pada fasa ketiga termasuk dengan rayuan BPR yang berjaya akan disalurkan pada bulan September.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI