28.8 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaKesihatanMenteri Kesihatan : Malaysia sedang bangunkan vaksin COVID-19 sendiri

Menteri Kesihatan : Malaysia sedang bangunkan vaksin COVID-19 sendiri

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba mengumumkan bahawa Malaysia kini sedang mengembangkan vaksin COVID-19 sendiri dalam usaha mempercepat proses vaksinasi negara.

Dalam satu kenyataan semalam pada 13 Jun, Adham mengatakan Institut Penyelidikan Perubatan Malaysia (IMR) kementeriannya sedang dalam proses mengembangkan dua jenis vaksin COVID-19.

Ia merujuk kepada vaksin utusan asid ribonukleik (mRNA) dan vaksin juga yang tidak aktif.

Dr Adham Baba/Facebook

“Kami harap ia dapat meningkatkan kapasiti vaksin selain mempersiapkan Malaysia untuk kemampuan pengembangan vaksin di masa depan”.

Selain itu menurutnya, usaha itu turut bertujuan untuk mempersiapkan Malaysia bagi menghadapi wabak di masa akan datang.

Beliau walau bagaimanapun tidak menjelaskan sama ada vaksin terbabit dibuat oleh negara lain atau tahap perkembangan vaksin yang dimaksudkan pada waktu ini.

Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) setakat ini menawarkan tiga jenis vaksin yang diimport – mRNA dari Amerika Syarikat (AS) dan Jerman (Pfizer), vaksin tidak aktif dari China (Sinovac) dan juga dan juga vaksin vektor virus dari United Kingdom (AstraZeneca).

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS (CDC), vaksin mRNA adalah jenis vaksin baru untuk melindungi daripada penyakit berjangkit.

Clinical Trial Arena

Menurut CDC, vaksin mRNA mengajar sel-sel tubuh untuk membuat protein, bahkan sekeping protein akan mencetuskan tindak balas imun di dalam tubuh manusia.

Sementara itu, vaksin yang tidak aktif pula berfungsi untuk menggunakan zarah virus yang telah mat, lalu mendedahkannya pada sistem imun tubuh tanpa sebarang risiko tindak balas penyakit serius.

Ia merupakan kaedah vaksin tradisional yang berjaya digunakan untuk melawan banyak penyakit berjangkit, misalnya rabies.

Namun menurut Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia AS, vaksin ini lazimnya tidak memberikan kekebalan kuat seperti vaksin hidup.

Penerima vaksin tidak aktif memerlukan beberapa dos daripada semasa ke semasa untuk mengembangkan imuniti terhadap penyakit.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI