31.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 13, 2024
UtamaBerita UtamaPengguna di Malaysia mempunyai pilihan untuk membeli minyak masak yang lebih murah...

Pengguna di Malaysia mempunyai pilihan untuk membeli minyak masak yang lebih murah – Timbalan Menteri

KUALA BERANG – Pengguna akan mempunyai pilihan untuk membeli minyak masak yang lebih murah yang dibungkus dalam polibeg sekiranya terdapat kenaikan harga minyak masak botol di pasaran.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Rosol Wahid, berkata minyak masak dalam paket polibeg satu kilogram (kg), yang disubsidi oleh kerajaan di bawah Program Skim Rasionalisasi Harga Minyak Masak, boleh didapati di semua kedai termasuk pasar raya dan kedai runcit.

Gambar Hiasan/Facebook

“Kementerian memberikan kuota sebanyak 60,000 tan sebulan atau 720,000 ton per tahun untuk minyak goreng dalam paket 1kg bersubsidi ini. Harga jualan tidak melebihi RM2.50 sekilo.

“Kami telah meninjau bahawa purata penggunaan minyak masak dalam polibeg untuk rakyat Malaysia adalah 1.8kg sebulan untuk seluruh isi rumah, jadi jumlah minyak masak bersubsidi mencukupi,” katanya lagi.

Sementara itu, beliau  menasihatkan pengguna untuk selalu merujuk kepada aplikasi “Price Catcher” yang disediakan oleh KPDNHEP untuk membandingkan harga di lokasi pilihan mereka untuk membeli barang dengan harga yang patut.

Gambar Hiasan/Facebook

Beliau  juga meminta pengguna dan pemimpin masyarakat untuk melaporkan kepada KPDNHEP jika penduduk di suatu kawasan tidak mempunyai bekalan minyak masak yang lebih murah.

Sementara itu, Rosol mengatakan kenaikan harga minyak masak juga dipengaruhi oleh harga kelapa sawit, yang dilaporkan meningkat menjadi RM1,000 per tan, berbanding RM300 per tan sebelumnya.

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali pula mengatakan bahawa harga pasaran semasa untuk sebotol minyak masak 5kg sebanyak RM30 adalah wajar memandangkan harga tinggi minyak sawit bertapis pada masa ini.

Katanya, harga purata minyak sawit mentah antara RM4,000 hingga RM4,500 per tan menyebabkan harga minyak sawit bertapis meningkat menjadi sekitar RM5,000 per tan, dan ini seterusnya meningkatkan harga minyak masak sekitar RM4.50 hingga RM5 sekilogram

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI