33.3 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaBerita UtamaUjian pernafasan COVID-19 dapat kelulusan sementara di Singapura, jalani ujian percubaan di...

Ujian pernafasan COVID-19 dapat kelulusan sementara di Singapura, jalani ujian percubaan di pusat pemeriksaan Tuas

SINGAPURA – Alat ujian pernafasan COVID-19 yang dibangunkan oleh Universiti Nasional Singapura (NUS) mampu menghasilkan keputusan kepekaan sehingga 93 peratus dalam mengesan virus COVID-19 dalam masa 60 saat dan ia telah mendapat kelulusan sementara dari Lembaga Sains Kesihatan Singapura (HSA).

Sistem ujian pernafasan BreFence Go COVID-19 dibangunkan oleh Breathonix, sebuah syarikat spin-off dari Universiti Nasional Singapura (NUS), merupakan sistem analisis pernafasan pertama yang mendapat kelulusan seumpamanya di Singapura.

“Breathonix kini bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan Singapura (MOH) untuk menjalankan ujian percubaan dan rintis awal penggunaan teknologi ini di salah satu pusat pemeriksaan darat Singapura di mana pelancong keluar masuk, yang akan menjalani pemeriksaan dengan sistem ujian pernafasan BreFence Go COVID-19,” kata NUS dan Breathonix dalam satu kenyataan pada 24 Mei.

Gambar Reuters / NUS

“Analisis pernafasan ini akan dijalankan bersama dengan ujian saringan Kit Ujian Rapid Antigen (ART) COVID-19 yang wajib,” jelas mereka.

Sistem ujian pernafasan Breathonix menjalani ujian klinikal rintis awal di tiga lokasi antara Jun 2020 dan April tahun ini yang membabitkan 180 individu.

Percubaan dilakukan di Singapura iaitu di Pusat Nasional Penyakit Berjangkit (NCID) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Changi, serta di Dubai, dengan bekerjasama Lembaga Kesihatan Dubai dan Universiti Perubatan dan Sains Kesihatan Universiti Mohammed Bin Rashid.

Sistem ujian pernafasan BreFence Go COVID-19 berfungsi dengan mengesan sebatian organik yang mudah menguap (VOC) dalam nafas yang dihembuskan seseorang yang dihasilkan oleh reaksi biokimia pada sel manusia.

Tanda VOC dalam nafas individu sihat adalah berbeza berbanding individu yang menghidap penyakit, bermaksud perubahan dalam VOC dapat diukur sebagai penanda aras sesuatu penyakit seperti COVID-19, jelas NUS dan Breathonix.

Gambar Reuters / NUS

Sistem ini telah dibangunkan daripada teknologi pengesanan barah Breathonix.

“Ujian pernafasan ini mudah yang dilakukan oleh kakitangan terlatih tetapi tidak memerlukan kakitangan terlatih secara perubatan atau pemprosesan makmal,” kata NUS dan Breathonix.

Seseorang hanya perlu menghembus nafas ke dalam injap sehala penutup mulut sekali pakai yang dihubungkan dengan alat pernafasan berketepatan tinggi.

Nafas yang dihembus dikumpulkan dan dimasukkan ke dalam spektrometer canggih untuk pengukuran.

“Algoritma perisian proprietari menganalisis biomarker VOC dan menghasilkan keputusan dalam masa kurang satu minit,” jelas NUS dan Breathonix.

Individu yang disaring positif oleh ujian pernafasan wajib menjalani ujian calitan Real-Time Reverse Transcription-Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) COVID-19.

Breathonix diasaskan oleh tiga graduan NUS, Dr Jia Zhunan, Du Fang dan Wayne Wee Shi Jie, bersama dengan penasihat PhD Dr Jia, Profesor T Venky Venkatesan.

NUS

Ia disokong oleh Program Inovasi Penyelidikan Siswazah (GRIP) universiti berkenaan, yang ‘menggalakkan siswazah NUS yang berbakat dan kakitangan penyelidikan untuk menubuh dan menjalankan syarikat start-up berpotensi tinggi berdasarkan teknologi dalam’.

“Uji nafas kami tidak invasif,” kata Dr Jia yang merupakan CEO Breathonix.

“Pengguna hanya perlu menarik nafas biasa ke dalam penutup mulut pakai buang yang disediakan, jadi tidak akan ada rasa kurang selesa,” kata Dr Jia.

“Pencemaran silang tidak mungkin berlaku kerana penutup mulut sekali pakai mempunyai injap sehala dan perangkap air liur untuk mengelakkan penyedutan atau air liur memasuki mesin,” tambahnya.

Timbalan presiden inovasi dan perniagaan NUS Profesor Freddy Boey berkata peranti ujian nafas ini adalah kunci untuk pemulihan global dari pandemik COVID-19.

NUS

“Pandemik ini akan terus berlanjutan selama beberapa tahun. Ujian besar-besaran dan berulang perlu dijalankan secara meluas sebagai strategi kesihatan awam utama untuk menyokong pembukaan semula ekonomi yang selamat, dan teknologi buatan tempatan Breathonix mencapai tujuannya yang tepat,” kata Profesor Boey yang juga memimpin pasukan GRIP.

“Saya yakin bahawa teknologi terbaharu mereka akan memberi sumbangan penting dalam melindungi keselamatan dan kesihatan rakyat Singapura juga masyarakat global,” katanya.

NUS dan Breathonix berkata ‘terdapat minat komersial yang kukuh dalam sistem ujian pernafasan BreFence Go COVID-19’, di mana syarikat itu dalam rundingan dengan beberapa organisasi tempatan dan luar negara untuk menggunakan sistem tersebut.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI