26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 23, 2024
UtamaKesihatanIsmail Sabri : Jangkitan COVID-19 dalam kalangan kanak-kanak, bayi membimbangkan

Ismail Sabri : Jangkitan COVID-19 dalam kalangan kanak-kanak, bayi membimbangkan

Apabila bercakap mengenai golongan rentan yang berisiko tinggi dijangkiti COVID-19, pastinya kita akan terus terfikir warga emas.

Namun kita lupa bahawasanya golongan bayi dan kanak-kanak juga amat terdedah. Ini kerana, kes jangkitan COVID-19 dalam kalangan mereka kini mencatatkan trend peningkatan.

Menurut Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, perkara itu menjadi peringatan buat semua agar bertanggungjawab melindungi mereka daripada dijangkiti.

“Data Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menunjukkan sehingga hari ini, seramai 48,261 orang kanak-kanak dan bayi telah dijangkiti COVID-19 dengan 6,290 adalah merupakan bayi berumur 18 bulan ke bawah”.

Beliau turut menambah bahawa para ibu bapa perlu mengawasi anak masing-masing – mengelakkan mererka bermain di luar rumah, memakai pelitup muka dan kerap menggunakan cecair pembasmi kuman.

Ujar beliau lagi, ia menjadi tanggungjawab buat orang dewasa dalam usaha untuk melindungi kanak-kanak dan bayi daripada terdedah dan dijangkiti virus berkenaan.

Selain itu, beliau turut menekankan akan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

Golongan dewasa menurutnya perlu melaksanakan sekatan pergerakan kendiri (self-lockdown) bagi menghindari virus itu terus menular seterusnya mengjangkiti diri dan keluarga.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI