31.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaNasionalFoto kayu balak bersaiz luar biasa dibawa treler tular, dipercayai dari Terengganu

Foto kayu balak bersaiz luar biasa dibawa treler tular, dipercayai dari Terengganu

Baru-baru ini, tular di media sosial akan beberapa foto sebuah treler yang membawa kayu balak di lokasi di kawasan rehat Lebuhraya Pantai Timur di Temerloh, Pahang.

Berdasarkan foto itu, kelihatan kayu balak itu dipotong separuh dan diikat pada treler dan dipasangkan dengan beberapa rantai logam.

Khaidir Ahmad/Facebook

Ahli alam sekitar, Khaidir Ahmad berkata ia dipercayai daripada spesies Chengal yang telah disenaraikan terancam oleh Senarai Merah Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam (IUCN).

Sebarang kegiatan mengeksport kayu balak jenis ini adalah dilarang dan spesies ini sering dijumpai di kawasan yang dilindungi di Malaysia.

Khaidir Ahmad/Facebook

Kata Khaidir, usia kayu terbabit berkemungkinan melebihi 500 tahun. Ia tidak sepatutnya ditebang, sebaliknya dilindungi sebagai warisan kebangsaan untuk generasi akan datang”.

Foto yang dikongsi itu turut mendapat perhatian Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP). JPNP turut menjelaskan bahawa balak itu bukanlah daripada kawasan hutan di Pahang.

Jabatan Perhutanan Negeri Pahang/Facebook

“Maklumat mengenai lori dan kayu itu sesuai dengan apa yang dinyatakan dalam permit pengangkutan yang dikeluarkan oleh Jabatan Perhutanan Terengganu”, kata JPNP.

“Difahamkan, kayu akan dihantar ke Kilang Kayu Evergrowth di Selangor”. JPNP dalam pada itu menghargai aduan berhubung perkara itu dan berharap ia disalurkan terus ke jabatan atau agensi kerajaan.

Jabatan Perhutanan Negeri Pahang/Facebook

Khadir turut mempersoalkan kerajaan Terengganu membenarkan pihak menebang pokok terbabit hanya untuk mengutip cukai bernilai RM2,242.80.

“Mengapa Jabatan Perhutanan Terengganu membiarkan harta semula jadi yang tidak ternilai itu ditebang? Mengapa kerajaan Terengganu meluluskan lesen pembalakan di kawasan yang berkenaan?”, soal Khaidir.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI