32.3 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 27, 2024
UtamaInspirasiKetahui cara kampung hasilkan ‘bubble tea’ guna bahan segar dari pokok. Rasanya...

Ketahui cara kampung hasilkan ‘bubble tea’ guna bahan segar dari pokok. Rasanya tentu sedap!

Pasti kita semua sudah biasa menikmati minuman ‘bubble tea’ yang pernah menjadi fenomena suatu ketika dahulu bukan?

Tetapi pernahkah anda lihat kaedah dan cara masyarakat di kampung menghasilkannya daripada bahan yang segar?

The Food Ranger/Facebook

Itulah yang cuba ditonjolkan oleh penduduk kampung di Zhejiang, China, di mana mereka menggunakan bahan yang segar daripada alam semula jadi.

Pertama sekali, daun teh dipetik daripada pokok kemudian disangai seketika hingga lembut bagi mengeluarkan aromanya.

The Food Ranger/Facebook

Daun teh itu kemudiannya akan ditekan dalam gerakan bulat, di mana ia bertujuan untuk menghancurkan daun tersebut.

Setelah itu, ia akan dikeringkan di atas api untuk seketika hingga kering tanpa sebarang lembapan. Pada ketika inilah, warna daun akan berubah menjadi lebih gelap.

The Food Ranger/Facebook

Tidak habis di situ, daun tersebut kemudian akan disangai sekali lagi di atas kuali hingga benar-benar kering bagi membolehkan daun itu disimpan dalam tempoh yang lama.

Untuk ketulan ‘boba’ pula, ia dihasilkan daripada tepung ubi kayu bersama gula perang. Menariknya, terdapat acuan bulat yang digunakan bagi memudahkan proses itu.

The Food Ranger/Facebook

Ia kemudian dilumuri tepung terlebih dahulu untuk mengelak ianya melekat antara satu sama lain, sebelum direbus. Setelah lembut, ia akan disejukkan di dalam air sejuk.

Berikut cara unik memasak air tersebut :

#1 Mula-mula, letakkan sedikit gula dan daun teh bersama di atas kuali. Masakkan ia menggunakan api sederhana.

The Food Ranger/Facebook

#2 Setelah gula mula mencair dan berkaramel, masukkan pula susu dan biarkan ia mendidih. Kemudian, asingkan air dengan daun teh tadi dan sejukkan.

The Food Ranger/Facebook

#3 Letakkan ‘boba’ ke dalam gelas lalu tuangkan air teh yang dimasak tadi. Siap!

Minuman sedap ini rasanya tidak lengkap tanpa hidangan pencuci mulut. Wanita tersebut turut menunjukkan cara menghasilkan pencuci mulut daripada kon pain.

The Food Ranger/Facebook

Kon pain dipetik daripada pokok kemudian akan dikukus. Kemudian debunga pada kon pain itu akan diekstrak keluar dan ditapis.

Hidangan ini turut memerlukan pes kacang merah yang ditekan dan dipadatkan ke dalam piring.

Madu kemudian dibancuh sedikit bersama air sebelum dicampurkan ke dalam debunga tadi.

The Food Ranger/Facebook

Campuran itu kemudian dituangkan di atas permukaan pes kacang merah terbabit dan kemudian ia perlu dibakar selama 15 minit.

The Food Ranger/Facebook

Menarik bukan? Bahan segar yang digunakan sudah tentunya menghasilkan hidangan yang enak dan berkhasiat.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI