Pasti kita semua sudah biasa menikmati minuman ‘bubble tea’ yang pernah menjadi fenomena suatu ketika dahulu bukan?
Tetapi pernahkah anda lihat kaedah dan cara masyarakat di kampung menghasilkannya daripada bahan yang segar?
The Food Ranger/Facebook
Itulah yang cuba ditonjolkan oleh penduduk kampung di Zhejiang, China, di mana mereka menggunakan bahan yang segar daripada alam semula jadi.
Pertama sekali, daun teh dipetik daripada pokok kemudian disangai seketika hingga lembut bagi mengeluarkan aromanya.
The Food Ranger/Facebook
Daun teh itu kemudiannya akan ditekan dalam gerakan bulat, di mana ia bertujuan untuk menghancurkan daun tersebut.
Setelah itu, ia akan dikeringkan di atas api untuk seketika hingga kering tanpa sebarang lembapan. Pada ketika inilah, warna daun akan berubah menjadi lebih gelap.
The Food Ranger/Facebook
Tidak habis di situ, daun tersebut kemudian akan disangai sekali lagi di atas kuali hingga benar-benar kering bagi membolehkan daun itu disimpan dalam tempoh yang lama.
Untuk ketulan ‘boba’ pula, ia dihasilkan daripada tepung ubi kayu bersama gula perang. Menariknya, terdapat acuan bulat yang digunakan bagi memudahkan proses itu.
The Food Ranger/Facebook
Ia kemudian dilumuri tepung terlebih dahulu untuk mengelak ianya melekat antara satu sama lain, sebelum direbus. Setelah lembut, ia akan disejukkan di dalam air sejuk.
Berikut cara unik memasak air tersebut :
#1 Mula-mula, letakkan sedikit gula dan daun teh bersama di atas kuali. Masakkan ia menggunakan api sederhana.
The Food Ranger/Facebook
#2 Setelah gula mula mencair dan berkaramel, masukkan pula susu dan biarkan ia mendidih. Kemudian, asingkan air dengan daun teh tadi dan sejukkan.
The Food Ranger/Facebook
#3 Letakkan ‘boba’ ke dalam gelas lalu tuangkan air teh yang dimasak tadi. Siap!
Minuman sedap ini rasanya tidak lengkap tanpa hidangan pencuci mulut. Wanita tersebut turut menunjukkan cara menghasilkan pencuci mulut daripada kon pain.
The Food Ranger/Facebook
Kon pain dipetik daripada pokok kemudian akan dikukus. Kemudian debunga pada kon pain itu akan diekstrak keluar dan ditapis.
Hidangan ini turut memerlukan pes kacang merah yang ditekan dan dipadatkan ke dalam piring.
Madu kemudian dibancuh sedikit bersama air sebelum dicampurkan ke dalam debunga tadi.
The Food Ranger/Facebook
Campuran itu kemudian dituangkan di atas permukaan pes kacang merah terbabit dan kemudian ia perlu dibakar selama 15 minit.
The Food Ranger/Facebook
Menarik bukan? Bahan segar yang digunakan sudah tentunya menghasilkan hidangan yang enak dan berkhasiat.