26.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaKisah BenarKisah benar mengenai ‘Sistem Skor Kredit Sosial’ di China

Kisah benar mengenai ‘Sistem Skor Kredit Sosial’ di China

Aktivis hak asasi manusia Jennifer Zeng menyiarkan satu kisah benar di laman blog ‘Jennifer’s World’ mengenai pasangan yang mengamalkan Falun Gong di China. 

Pasangan ini menaiki kereta api ke Beijing tetapi telah ditahan dan diperintahkan turun di stesen sebelum tiba di Beijing atas permintaan polis tempatan, yang mendapat tahu bahawa mereka telah membeli tiket kereta api sehala ke Beijing. 

Mereka tidak mempunyai pilihan selain terpaksa membeli dua tiket perjalanan dua hala. Ketika mereka memanggil polis tempatan seperti yang diarahkan, polis sudah mengetahui bahawa mereka telah pun membeli tiket dua hala pergi dan balik.

Facebook

Jennifer mendengar kisah ini daripada pasangan yang dinyatakan di atas yang baru-baru ini telah berjaya melarikan diri dari China. Mereka mendedahkan semua ini berlaku kerana sistem skor kredit sosial.

Sistem Skor Kredit Sosial di China merupakan inisiatif yang memuatkan pelbagai pangkalan data negara dan membolehkan kerajaan mengawal selia serta menilai kredibiliti seseorang penduduk, syarikat dan badan kerajaan. Masing-masing akan diberikan kredit skor, dengan pemberian ganjaran bagi yang meraih skor tinggi dan hukuman buat mereka yang mendapat skor rendah.

Pangkalan data yang diuruskan oleh badan perancangan ekonomi China, NDRC bersama bank negara PBOC dan sistem mahkamah negara. Kebanyakan sumber data akan diambil daripada sumber tradisional meliputi data kewangan, jenayah, rekod kerajaan dan rekod pendaftaran. Selain turut mengguna pakai sumber lain seperti platform kredit dalam talian.

Twitter

Jennifer dalam catatan di blog itu turut mendedahkan seseorang telah meninggalkan komen setelah beliau menyiarkan kisah ini di Facebook seperti berikut:

“Semasa saya di China, saya mengenali seorang pengamal Falun Gong yang berasal dari Wuxi dan bekerja di Shandong, dan dia pulang ke kampung halaman untuk mengunjungi keluarganya dalam sebulan sekali. Setiap kali dia meninggalkan Wuxi untuk ke Shandong, dan sebaik sahaja tiketnya diimbas, sekumpulan pegawai polis bergegas datang kepadanya untuk membalikkan barang-barangnya dari dalam bagasi. Mereka memeriksa kesemuanya dengan teliti.”

Jennifer Zeng adalah aktivis hak asasi manusia dan penulis kelahiran China, yang terkenal dengan amalan Falun Gong. Pernah mengalami sendiri penindasan dan penganiayaan yang dilakukan oleh Parti Komunis China dalam gerakan kerajaan untuk memerangi Falun Gong.

Twitter

Jennifer Zeng mula mengamal Falun Gong pada tahun 1997 ketika kerajaan PKC mula menangkap semua individu yang terlibat dengan kumpulan itu.

Jennifer pernah ditangkap sebanyak empat kali, dan dihantar ke kem tahanan buruh dan kem pendidikan semula. Jennifer mendedahkan di kem buruh wanita, beliau telah didera secara fizikal dan mental, dikenakan cubaan pencucian otak bahkan menghadapi rawatan renjatan elektrik. Ketika hari-hari dimana terdapat pengunjung luar, beliau dan tahanan lain akan dipaksa bermain kad atau bola keranjang untuk dilihat dengan pandangan yang baik di mata pengunjung.

Pada tahun 2001, Jennifer Zeng berjaya melarikan diri ke Australia dan kini menetap di Amerika Syarikat sejak tahun 2011, yang terus aktif memperjuangkan hak asasi pengamal Falun Gong. Penulis buku Falun Gong: Witnessing History: One Chinese Woman’s Fight for Freedom and Falun Gong.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI