27.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024
UtamaBerita UtamaIsu aduan kompaun pelajar matrikulasi, Jabatan Kesihatan Perak jalankan siasatan

Isu aduan kompaun pelajar matrikulasi, Jabatan Kesihatan Perak jalankan siasatan

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah menerusi akaun Twitternya berkata, Jabatan Kesihatan Perak sedang menyiasat aduan tular melibatkan pelajar di Kolej Matrikulasi Perak.

Ia berikutan kompaun berjumlah RM1,500 yang dikenakan terhadap pelajar terbabit atas kesalahan tidak memakai pelitup muka.

Tambah beliau, siasatan segera sedang dijalankan oleh jabatan itu agar tindakan sewajarnya dapat diambil.

@DGHisham/Twitter

“Terima kasih atas aduan ini kepada KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia) dan perkara ini akan diambil tindakan secepat mungkin. Insya-ALLAH”, balasnya pada seorang pengguna yang lain.

Dalam pada itu, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Sains, Alam Sekitar dan Teknologi negeri, Mohd Akmal Kamarudin berkata pegawai penguatkuasa KKM yang mengeluarkan kompaun tersebut hanya menjalankan tugas.

Ujar beliau lagi, semua pelajar yang dikompaun masih boleh membuat rayuan untuk mengurangkan jumlah kompaun.

@NabilAmirul4/Twitter

“Jika sampai mereka tidak mampu untuk membayar kompaun, InsyaAllah saya juga boleh membantu untuk menyelesaikanya”.

Terdahulu, orang ramai meluahkan rasa kesal dan mempersoalkan kompaun itu memandangkan pelajar berkenaan langsung tidak dibenarkan keluar ke mana-mana sejak semester dibuka.

Malah, pihak berkuasa yang masuk ke dalam kolej untuk membuat pemeriksaan pula bertindak mengenakan kompaun tanpa sebarang budi bicara.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI