28.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 18, 2024
UtamaKesihatanKKM : Dua produk kosmetik Beautywise dikesan mengandungi racun berjadual

KKM : Dua produk kosmetik Beautywise dikesan mengandungi racun berjadual

Para pengguna di luar sana dinasihati agar berhati-hati dan mengelakkan daripada membeli beberapa produk kosmetik di pasaran.

Ini kerana, Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA), Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mendedahkan bahawa terdapat produk kosmetik yang dikesan mengandungi racun berjadual baru-baru ini.

Ia melibatkan dua produk kosmetik iaitu :

1. Beautywise Rejuvenating Cream – mengandungi Hydroquinone dan Tretinoin

Kementerian Kesihatan (KKM)/Facebook

2. Beautywise Rejuvenating Toner – mengandungi Hydroquinone dan Tretinoin

Kementerian Kesihatan (KKM)/Facebook

Malah, Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi KKM juga telah membatalkan status notifikasi produk-produk berkenaan.

Ini bermakna, produk-produk dinyatakan di atas tidak lagi dibenarkan untuk dijual dalam pasaran di Malaysia.

Untuk pengetahuan anda, kandungan ‘hydroquinone’ berupaya menyebabkan kemerahan pada kulit, ketidakselesaan, perubahan warna, kulit menjadi hipersensitf, menghalang proses pigmentasi (sekaligus menghalang pelindungan kulit daripada cahaya ultra-violet) selain meningkatkan risiko kanser kulit.

Penggunaan ‘tretinoin’ tanpa pengawasan profesional kesihatan pula mengakibatkan bahagian kulit yang disapu menjadi kemerahan, tidak selesa, pedih dan sangat sensitif pada cahaya matahari.

Oleh yang demikian, produk yang mengandungi kedua bahan racun berjadual ini adalah ubat yang perlu berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah.

Ia hanya boleh digunakan dengan nasihat profesional kesihatan. Justeru, pengguna yang sedang menggunakannya perlu berhenti dan dapatkan nasihat profesional kesihatan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI