26.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaInspirasiPemuda kutip 4 ‘karung emas’ sekitar tasik di Cyberjaya sempena hari lahir...

Pemuda kutip 4 ‘karung emas’ sekitar tasik di Cyberjaya sempena hari lahir ke-31

Hari lahir semestinya merupakan hari yang bermakna buat seseorang dan itulah yang dilakukan oleh seorang pemuda ini.

Ini kerana lelaki yang bernama Najib Towy itu memutuskan untuk menyambut hari kelahirannya dengan berbakti kepada persekitaran, iaitu dengan mengutip sampah.

Najib difahamkan melakukan aktiviti itu di kawasan Tasik Utara SCV (Selangor Cyber Valley), Cyberjaya.

Menurutnya, kawasan itu menarik itu aktiviti santai di kala waktu petang, memancing, berkelah mahupun beriadah.

“Tapi mungkin disebabkan kurang pemantauan (atau ia tidak dibuka untuk orang awam), banyak sampah di kawasan sekitar yang terbiar”.

Namun dia tidak menunding jari pada sesiapa. Ini kerana tanggungjawab untuk menjaga kebersihan amat dituntut oleh agama, selain didikan yang diajar oleh ibu bapa.

Jadi pada hari lahirnya, dia mengambil inisiatif dengan membersihkan sebahagian kawasan di tasik tersebut. “Puas hati untuk hari ini, mungkin lepas ni boleh aku jadikan satu aktiviti bulanan atau mingguan”.

Ketika mengutip sampah, dia berkongsi bahawa ada sesetengah sampah yang agak pelik seperti air kencing dalam botol, sabun mandi dan lampin bayi, payung dan polisterina.

Najib turut memuji tindakan segelintir pengunjung yang mengutip sampah dan mengumpulkan ia di dalam bakul.

“Bagus, akan tetapi jangan ditinggakan bakul sampah disitu, sebab burung gagak, bangau, biawak atau anjing akan selongkar dan sampah akan berterabur semula”.

Sebenarnya inisiatif itu telah dimulakan Najib sewaktu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan tahun lalu.

“Saya akan buat pada hujung minggu. Saya lihat tiada kerja-kerja selengara dilakukan dan juga tiada tong sampah disediakan”.

Najib turut berkongsi bahawa dia berniat untuk menjadikan aktitiviti ini sebagai aktiviti bulanannya. “Jagalah persekitaran kita. Jangan buang sampah merata-merata”, katanya.

Dia juga percaya bahawa didikan adalah kunci utama untuk menyedarkan masyarakat. Kita semua memainkan peranan penting untuk wujudkan kesedaran pada keluarga dan kenalan.

“Jagalah alam sekitar. Ia satu-satunya keindahan yang boleh dinikmati secara percuma, yang kita sering abaikan”.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI