31.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 13, 2024
UtamaBerita UtamaLebih 50 penumpang maut dalam tragedi nahas kereta api di Taiwan

Lebih 50 penumpang maut dalam tragedi nahas kereta api di Taiwan

TAIWAN – Kejadian kemalangan kereta api yang berlaku di bahagian timur Taiwan semalam dikatakan telah mengorbankan sekurang-kurangnya 50 orang dan mencederakan 146 yang lain.

@DDNewslive/Twitter

Menurut pentadbiran kereta api Taiwan, kemalangan tersebut berlaku berhampiran dengan Chongde, Hualien. Targedi itu berpunca disebabkan oleh kereta api yang tergelincir dari landasannya ketika hendak masuk ke dalam satu terowong yang sedang menuju ke Taitung sekitar jam 9.30 pagi.

Dua gerabak pertama dikatakan telah tergelincir setelah melanggar sebuah trak sehingga meyebabkan bahagian gerabak tersebut termasuk ke dalam bahagian terowong. Jurutera kereta api, Yuan Chun-hsiu, 33, dan mekanik, Chiang Pei-feng, 32, yang turut berada dalam gerabak pertama telah terbunuh.

@Reuters/Twitter

Kereta api mengalami kerosakan teruk akibat hentaman pada dinding terowong. Antara mereka yang terkorban adalah seorang warganegara Perancis, dua orang warganegara Jepun dan seorang warga Macau. Seramai 146 orang yang cedera dikejarkan ke hospital untuk menerima rawatan.

Siasatan awal menunjukkan trak yang menyebabkan kemalangan itu berlaku telah diparkir di tapak pembinaan di lereng di atas landasan kereta api. Kenderaan itu juga ditinggalkan di situ oleh ketua lokasi, yang dikenali sebagai Lee Yi-hsiang, 49.

@AFP/Twitter

Pemimpin Taiwan, termasuk Presiden Tsai Ing-wen dan Perdana Menteri Su Tseng-chang, memerintahkan pihak berwajib untuk melakukan yang terbaik untuk menyokong usaha menyelamatkan dan memastikan rawatan diberikan kepada penumpang yang cedera.

Selain itu, operasi menyelamat dan memberi bantuan untuk keluarga si mati dan mereka yang cedera akan menjadi keutamaan pihak kerajaan serta misi mencari tahu siapa yang harus dipertanggungjawabkan atas tragedi tersebut akan dilaksanakan.

Jabatan kerajaan akan menurunkan bendera setengah tiang selama tiga hari mulai Ahad sebagai tanda penghormatan kepada mereka yang terbunuh.

Tsai juga mengatakan bahawa pihak berkuasa telah memulakan siasatan mengenai punca kemalangan itu dan akan memaklumkannya kepada orang ramai secepat mungkin.

@AFP/Twitter

Pihak pentadbiran keretapi pula memberitahu bahawa semua perkhidmatan kereta api ke arah timur akan ditangguhkan sehingga kereta api yang terbabas berjaya dikeluarkan dan kerosakan pada trek dan diperbaiki.

Pegawai pengangkutan kemudian mengatakan bahawa mereka akan menyiasat jika terdapat undang-undang yang dilanggar mengenai jumlah penumpang yang ada ketika itu.

Pada tahun 2018, sebuah kereta api Puyuma Express tergelincir di wilayah Yilan timur laut Taiwan telah membunuh 18 orang dan mencederakan 170. Seramai 30 orang terbunuh dalam nahas kereta api di Taiwan pada tahun 1981.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI