27.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 15, 2024
UtamaGlobalMayat plastik yang digunakan sebagai bahan pameran berkemungkinan besar berasal dari tahanan...

Mayat plastik yang digunakan sebagai bahan pameran berkemungkinan besar berasal dari tahanan yang dibunuh di China

Terdahulu, pengurus wilayah Pakatan Antarabangsa untuk Menghentikan Penyalahgunaan Pemindahan Organ oleh Parti Komunis China (ETAC), Elke Van de Brande, menekankan bahawa penggunaan mayat dalam pameran mayat berasal daripada tahanan pengamal Falun Gong di China, yang dibunuh dengan kejam.

Kenyataan ini turut sama disokong oleh artikel yang diterbitkan oleh majalah mingguan Belgium, “Knack”, pada 15 Februari lalu yang mempersoalkan sama ada mayat yang dipamerkan di negara berkenaan adalah berasal dari China dan merupakan tahanan yang diseksa dan dibunuh.

Menjawab mengenai perkara ini, pihak penganjur pameran tidak menidakkan dakwaan ini, sebaliknya menekankan bahawa mayat yang digunakan untuk pameran itu adalah mayat yang tidak dituntut dari China namun mereka tidak mempunyai dokumen yang diperlukan oleh organisasi antarabangsa.

Kata Brande, pameran mayat dengan tanggungjawab moral perlu mempunyai identiti sebenar dan penjelasan mengenai punca kematian dan menurutnya, terdapat tanda-tanda menunjukkan bahawa mayat yang diterima tidak didermakan dan bukan juga mayat yang tidak dituntut seperti yang didakwa oleh China.

Dilaporkan, pameran berkenaan telah berlangsung sejak pertengahan bulan Disember sehingga bulan Mei tahun ini.

Pada masa ini, semakin banyak negara di dunia seperti Perancis, Republik Czech, Israel dan Amerika Syarikat mula melarang penggunaan mayat yang diplastikkan dari China untuk kegunaan pameran.

Sebilangan pengamal perubatan percaya bahawa pameran mayat adalah sesuatu yang “berharga dalam pendidikan” dan mayat yang digunakan itu “dihormati”. Tetapi, Brande dengan tegas menyangkal pendirian ini dan menyatakan bahawa “mayat orang yang dibunuh itu tidak pernah dihormati. Pendidikan hanya berharga jika tidak melibatkan dengan jenayah.”

Disamping itu, Brande turut menekankan tentang data yang menunjukkan bahawa wilayah Dalian di China yang menjadi bandar penting untuk aktiviti pemindahan organ dan penganiayaan terhadap pengamal Falun Gong.

Pada Julai 1999, sejarah merekodkan bahawa PKC mula menganiaya pengamal Falun Gong. Dan, pada tahun yang sama, Kilang Kimia Plastik Dalian mula mendaftarkan syarikatnya.

Dipercayai, aktiviti memplastikkan mayat sudah bermula sejak 20 tahun yang lalu, yang turut bermaksud bahawa dari mula PKC menganiaya pengamal Falun Gong, mayat-mayat mereka sudahpun diawet menjadi plastik.

Pada masa yang sama juga, dilaporkan jumlah kes pemindahan organ di China juga semakin meningkat disebabkan oleh pengembangan industri ekonomi, kilang plastik dan organ.

Pihak polis menurut Brande, turut membantu industri memplastikkan mayat dan pemindahan organ. Terdapat bukti berupa e-mel yang bertulis, “Pagi ini, ada dua mayat yang baru dihantar ke kilang. Organ sudah diambil beberapa jam yang lalu”.

Perkara ini sangat mengejutkan kerana mayat yang digunakan pada pameran tersebut tidak mempunyai buah pinggang dan hati.

Disamping itu, Brande turut menyatakan bahawa negara China yang ditekan oleh komuniti antarabangsa pernah mengeluarkan kenyataan dan data yang menunjukkan bahawa semua organ yang didapati dalam aktiviti pemindahan organ adalah berasal daripada penderma yang menawarkan diri sendiri secara sukarela.

Bagaimanapun, analisis statistik pada tahun 2019 menunjukkan bahawa PKC telah memalsukan data dan menipu komuniti antarabangsa.

Sejak tahun 2006, ramai penyiasat telah berulang kali menghubungi hospital-hospital di China dan menyamar sebagai pesakit yang memerlukan organ. Dan berdasarkan laporan, ramai doktor di hospital di negara itu mengakui bahawa mereka menggunakan pengamal Falun Gong sebagai sumber untuk mendapatkan organ.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI