31.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaBerita UtamaLetih dengan kerja rumah yang tidak pernah habis, wanita ini ambil keputusan...

Letih dengan kerja rumah yang tidak pernah habis, wanita ini ambil keputusan untuk berhenti mengemas dan lihatlah apa yang terjadi selepas itu

Bukan mudah bergelar isteri dan ibu. Seringkali segala beban kerja rumah diletakkan pada mereka sedangkan mereka juga bekerja di luar.

Penat lelah mereka pastinya lebih berganda ditambah pula jika tiada yang ringan tulang untuk membantu.

Itulah yang dirasakan oleh seorang wanita, Miss Potkin sehingga dia memutuskan untuk ‘mogok’ dengan berhenti mengemas dan membasuh pinggan mangkuk di dapur selepas menyediakan makan malam.

Jadi, sejak itu pinggan mangkuk kotor mula banyak di dapur sehingga cawan, mangkuk dan sudu bersih juga sudah kehabisan.

Twitter
Twitter

Bayangkan untuk membuat teh pun suaminya menggunakan sudu kecil yang biasa digunakan oleh anak kecil mereka.

Tidak hanya itu, dia juga menggunakan cawan ‘kecemasan’ memandangkan sudah tiada langsung perkakas dapur yang bersih untuk digunakan. Tisu di tandas juga kehabisan dan tiada yang ingat untuk meletaknya.

Walaupun dapurnya nampak tidak kemas dan kotor wanita ini tidak peduli dan masih dengan mogoknya.

Bukan sahaja tidak membasuh perkakas di dapur dia juga berhenti untuk membasuh pakaian kotor keluarganya. Hasilnya, lihat sahaja seperti yang berlaku di bawah ini… hampir di segenap rumahnya di bilik, koridor di mana sahaja sudah hampir penuh dengan pakaian kotor yang sengaja tidak dibasuh.

Twitter
Twitter

Akhirnya, selepas beberapa hari barulah suaminya membantu membersihkan rumah. Dia mula membasuh pinggan mangkuk dan segala perkakas dapur yang kotor.

Segala kotoran degil pada mangkuk dan kuali juga dibersihkan serta sampah juga dibuang di luar.

Sungguhpun keadaan dapur dibersihkan, mesin basuh pinggan mangkuk itu masih penuh dengan sisa kumbahan. Isteri kemudiannya mengatakan bahawa dia masih satu-satunya dalam keluarga yang tahu bahawa pinggan, mangkuk dan sisa makanan boleh dibersihkan di mesin basuh dan bagaimana untuk membersihkan pinggan dan mangkuk.

Twitter
Twitter

Dan inilah yang berlaku selepas dia melancarkan mogok selama tiga hari. Selepas tiga hari tidak mengemas, membasuh pinggan mangkuk dan membasuh pakaian, inilah yang terjadi.

Walaupun eksperimennya berhasil namun menurut Miss Potkin dia tidak akan melakukannya lagi.

Twitter
Twitter
Twitter

Oleh sebab terlalu letih dan kepenatan mengurus rumah tangga membuatkan wanita itu perlu mogok untuk melihat sejauh mana suaminya boleh membantu.

Jadi, buat anda yang lain ringan tulang bantu ibu atau isteri di rumah membuat kerja-kerja rumah kerana ia adalah tanggungjawab bersama.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI