29 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 15, 2024
UtamaGlobalTrump dedahkan kandungan surat yang ditulisnya kepada Biden

Trump dedahkan kandungan surat yang ditulisnya kepada Biden

Bekas Presiden Donald Trump baru-baru ini mendedahkan apa yang ditulisnya kepada Presiden Joe Biden ketika meninggalkan jawatan Presiden pada Januari lalu.

“Umumnya saya mengucapkan selamat maju jaya padanya dan surat itu terdiri daripada beberapa helai. Saya tulisnya daripada hati kerana saya mahu semuanya berjalan dengan baik”, ujar Trump.

“Saya mahu Biden lakukan tugas dengan baik tetapi ia tidak termasuk menutup Keystone Pipeline, di mana ianya jauh lebih baik dari segi persekitaran berbanding menggunakan minyak mentah pada kereta api”.

Namun menurut Trump, rakan dan penyokong kepada Biden, Warren Buffet memiliki kereta api. “Tiada yang bercakap mengenai perkara tersebut”.

Biden juga tidak pernah merujuk kandungan surat itu semasa temubual pada Januari lalu, tetapi beliau berkata pemberian surat itu adalah sesuatu yang  positif.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, presiden yang meninggalkan jawatan mereka akan meninggalkan sepucuk surat kepada pengganti masing-masing.

Kebiasaannya, mereka meninggalkan nota di Resolute Desk, yang diberikan kepada Amerika Syarikat oleh Ratu Victoria pada abad ke-19.

Bekas Presiden Ronald Reagan memulakan tradisi ini ketika beliau meninggalkan catatan untuk Naib Presiden George H.W. Bush, yang menggantikannya sebagai presiden.

Bekas Presiden Barack Obama meninggalkan nota kepada Trump : “Ini adalah pejabat yang unik, tanpa ‘blueprint’ untuk kejayaan”.

 “Jadi saya tidak tahu bahawa nasihat daripada saya akan membantu. Kepemimpinan Amerika di dunia ini sangat-sangat diperlukan. Terserahlah kepada kita, melalui tindakan dan contoh, dalam mengekalkan perintah antarabangsa yang terus berkembang sejak akhir Perang Dingin, serta pergantungan kekayaan dan keselamatan kita semua”.

Dan sebelum itu, bekas Presiden George W. Bush menyerahkan sepucuk surat kepada penggantinya, Obama, yang bertulis : “Tidak ramai yang mendapat penghormatan dengan mengetahui tanggungjawab yang kamu kini pikul. Tidak ramai yang mengetahui kegembiraan saat ini dan cabaran yang akan kamu hadapi”.

“Akan ada saat-saat untuk mencuba, pengkritik akan ‘mengamuk’ dan ‘rakan’ akan mengecewakan kamu. Tetapi kamu mempunyai Tuhan dan keluarga yang mengasihani kamu, serta negara yang akan selalu ada untuk kamu, termasuklah saya”.

“Tidak kira apa yang mendatang, kamu akan terinspirasi dengan karakter dan belas kasihan orang-orang yang kamu pimpin sekararang”.

Semasa ditemubual pada 22 Mac, Trump berkata bahawa beliau tidak merindui Twitter, medium digunakannya yang menjana banyak penglibatan semasa berkempen.

“Saya mengeluarkan pernyataan, itu lebih elegan daripada tweet dan saya fikir ia lebih baik. Ia lebih baik daripada Twitter”, katanya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI