24.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaNasionalTak pakai sarung tangan dan apron, dua tukang gunting dikompaun RM10,000

Tak pakai sarung tangan dan apron, dua tukang gunting dikompaun RM10,000

Dua tukang gunting di Sibu, Sarawak telah dikenakan kompaun RM10,000 setiap seorang setelah didapati melanggar prosedur operasi standard (SOP) pada 13 Mac lalu.

Kompaun tersebut dikenakan selepas kedua-duanya didapati tidak memakai sarung tangan pakai buang dan juga apron semasa satu operasi pemantauan di Bandar Sibu Jaya.

Pemilik kedai gunting rambut yang berusia 67 tahun dan 32 tahun itu dikompaun mengikut Ordinan Darurat (Pencegahan dan Pengendalian Penyakit Berjangkit) (Pindaan) 2021, berkuatkuasa 11 Mac.

Pemakaian sarung tangan pakai buang perlu ditukar untuk setiap pelanggan dan ia adalah satu SOP untuk tukang gunting rambut semasa Perintah Kawalan Pergerakan.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada Februari berkata, pengusaha kedai perlulah memakai pelindung muka, apron dan sarung tangan yang baru untuk setiap seorang pelanggan.

Dalam pada itu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata jumlah kompaun yang dinaikkan daripada RM1,000 kepada RM10,000 itu hanya akan dikenakan ke atas pesalah berulang.

Tambah beliau, individu yang didenda mempunyai tempoh dua minggu untuk menyelesaikan kompaun tersebut.

Selain itu, jumlah akhir denda hanya akan diputuskan oleh pegawai kesihatan daerah di Pejabat Kesihatan Daerah masing-masing.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI