30.3 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaKesihatanPBKD lulus pendaftaran tiga lagi vaksin COVID-19 secara bersyarat

PBKD lulus pendaftaran tiga lagi vaksin COVID-19 secara bersyarat

Pendaftaran secara bersyarat bagi penggunaan tiga produk vaksin COVID-19 ketika bencana telah diluluskan dalam mesyuarat Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) kali ke-354, 2 Mac lalu.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, tiga vaksin yang dimaksudkan itu ialah AstraZeneca, Coronavac dan Comirnaty.

Ujar beliau, pendaftaran secara bersyarat itu mengkehendaki syarikat pemegang pendaftaran untuk mengemukakan analisis data-data tambahan.

Selain itu juga, data terkini secara ‘rolling submission’ juga diperlukan untuk dinilai Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA).

“Ia bagi memastikan keberkesanan dan keselamatan vaksin sentiasa dikemaskini dan perbandingan manfaat-risiko (benefit over risk) vaksin ini kekal positif”.

“Pada masa ini, NPRA masih menilai dua lagi produk vaksin COVID-19 iaitu Gam-Covid-Vac atau Sputnik V dari Rusia dan CoronaVac Suspension for Injection – Sinovac (pengilangan oleh Pharmaniaga LifeScience Sdn Bhd)”.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan sentiasa mempertingkatkan tahap kesihatan awam dalam memerangi wabak COVID-19 melalui perolehan bekalan vaksin sudah dinilai daripada aspek kualiti, keselamatan dan keberkesanan NPRA serta diluluskan PBKD.

Menurutnya, kerajaan juga komited untuk memastikan golongan dewasa di Malaysia mencapai imuniti kelompok (herd immunity) selaras dengan Program Imunisasi Vaksin COVID-19 Kebangsaan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI