27.4 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaBerita UtamaSelebriti internet "Little Jack Ma" dikatakan diabaikan setelah dipecat dan kakinya penuh...

Selebriti internet “Little Jack Ma” dikatakan diabaikan setelah dipecat dan kakinya penuh dengan bekas suntikan jarum

Jack Ma, pengasas Alibaba, ‘disenyapkan’ lagi setelah Fan Xiaoqin, seorang kanak-kanak kecil dari Jiangxi yang menyerupai Jack Ma, diabaikan oleh syarikat selebriti Internet dan dihantar kembali ke kampung halamannya.

Pendedahan baru-baru ini telah membuat orang terasa kecewa. Pada usia 13 tahun, dia bahkan tidak dapat menjawab “Apakah itu 2 + 2?” Dia mempunyai ketinggian seperti kanak-kanak berusia 5 atau 6 tahun, dan kakinya penuh dengan bekas suntikan jarum. orang ramai membuat spekulasi apakah dia disuntik dengan hormon memperlambatkan tumbesaran.

Menurut laporan media Lu, baru-baru ini, berita mengenai status quo “Little Ma Yun” sekali lagi menjadi bualan hangat di Internet. Sebabnya ialah “Little Ma Yun” kembali ke kampung halamannya, Heshan Natural Village, Shima Town, Daerah Yongfeng, Wilayah Jiangxi.

Menurut penduduk di kampung itu, sudah lebih dari sebulan sejak “Little Ma Yun” kembali ke kampung halamannya. Setelah kembali ke kampung halamannya, kehidupan “Little Jack Ma” tidak tenang. Setelah mendengar berita kepulangannya, banyak orang berpusu teruja untuk melihatnya.

Ma Yun yang berusia 13 tahun tidak jauh berbeza dengan penampilan kanak-kanak berusia lima atau enam tahun. Dia sangat pendek, dengan rambut yang tidak kemas dan pakaian yang selekeh. (Paparan skrin video)

Kini “Little Ma Yun” mempunyai rambut yang tidak kemas, berkulit gelap, pakaian selekeh, berbadan gempal, dan hanya memakan kubis, lobak dan timun. Pada usia 13 tahun, dia masih kurang jelas. Ketika disoal berapakah jumlah bagi 2 + 2, dia menjawab 2 untuk kali pertama dan 3 untuk kali kedua. Saya tidak dapat mengetahui angka 3 dan 4 walaupun saya mengira dengan jari, dan kecerdasan saya kurang baik.

“Little Jack Ma” semacam ini membuat orang tertanya-tanya adakah mereka benar-benar mendapat pendidikan, kerana masalah 2 + 2, seorang anak berusia tiga tahun dapat mengiranya.

Satu-satunya perkara yang”Little Jack Ma” mahir adalah menjerit slogan di depan kamera yang disuruh oleh syarikat selebriti Internet: “Ali, Alibaba, Alibaba, dapatkan saya dengan segera…”. Setiap kali “Little Ma Yun” melihat seseorang mengambil gambarnya dengan telefon bimbitnya, dia menyapa dan meniup ciuman ke kamera, atau meminta jurugambar memberikan wang.

Apa yang lebih mengejutkan adalah bahawa “Little Jack Ma” yang berusia 13 tahun tidak kelihatan berbeza dengan kanak-kanak berusia lima atau enam tahun.

Dia sangat pendek dan mengalami tumbesaran yang teruk. Kakinya dipenuhi dengan bekas suntikan jarum, dan diragukan sama ada dia disuntik dengan hormon memperlambatkan tumbesaran untuk memastikan “Little Jack Ma Yun” terus menjana wang.

Ada yang bertanya apa yang berlaku pada “Little Ma Yun”? Dia mengatakan bahawa setelah kakinya cedera, pengasuh inilah yang membawanya ke hospital untuk mendapatkan suntikan. Fan Jiafa juga berkata: “Tidak ada perkara seperti suntikan membantutkan pertumbuhan.”

Selepas pendedahan “Little Ma Yun” baru-baru ini, banyak netizen berasa kecewa:

“Da Ma Yun ‘dibersihkan’, dan” Little Ma Yun “tidak mempunyai apa-apa dan ditinggalkan.”

Kebanyakan kanak-kanak ini di luar bandar menjadi mangsa di zaman Internet.”

“Benar-benar membazir. Tinggalkan selepas digunakan. Seperti sampah, modal kanibalistik.”

“Little Ma Yun” (Fan Xiaoqin) dilahirkan pada tahun 2008 di sebuah keluarga miskin di Heshan Natural Village, Shima Town, Daerah Yongfeng, Wilayah Jiangxi.

Akaun sosial menunjukkan bahawa Xiaoqin dibawa ke siaran langsung di Guangdong dan tempat-tempat lain. (Paparan skrin video)

Ayahnya Fan Jiafa, seorang petani, diamputasi setelah dipatuk oleh ular beracun 40 tahun yang lalu, hanya meninggalkan kaki kirinya; ibu Zhang Li Dia menderita polio, buta di mata kanannya dan kecerdasan rendah, tidak dapat mengurus dirinya sendiri; neneknya pula menderita akibat demensia.

Fan Xiaoqin juga mempunyai seorang abang yang berusia dua tahun lebih tua daripadanya. Mereka beradik tidak pernah bersekolah kerana keadaan keluarga yang sukar.

Pada tahun 2015, seorang lelaki Ji’an kembali ke kampung halamannya untuk mengunjungi bapa saudaranya. Dia secara tidak menjangka terserempak dengan Fan Xiaoqin yang mempunyai wajah yang serupa dengan pengasas Alibaba, Jack Ma. Dia mengambil videonya dan memuat naiknya ke Internet menjadi tarikan Internet

Malah Jack Ma berkongsi gambar pada usia yang sama Fan Xiaoqin pada bulan Julai. Selepas itu, kerap kali terdapat kenderaan yang mengunjungi kampung kecil itu satu demi satu, semuanya dengan hasrat bergambar dengan Fan Xiaoqin.

Setelah Fan Xiaoqin tidak disangka menjadi popular, banyak syarikat menyerahkan dahan zaitun ke rumahnya. Selepas itu, ada jemputan tanpa henti untuk sokongan, siaran langsung, dan pembuatan filem. Sebilangan orang ingin membeli tanda dagang Fan Xiaoqin dengan harga RMB 1,000.

Pada tahun 2017, Fan Xiaoqin diterima oleh sebuah syarikat untuk bersekolah di Shijiazhuang. Pada bulan September tahun yang sama, Xiaoqin yang berusia 9 tahun memasuki kelas pertama Sekolah Rendah Nanli. Dia bukan sahaja menetap di kawasan paling mahal berhampiran sekolah, tetapi juga mempunyai Televisyen, alat penghawa dingin, dan pengasuh. Wang Yunhui menjaganya secara peribadi, tetapi dia hanya dapat bertemu dengan keluarganya semasa Tahun Baru Cina.

Setelah merebaknya wabak pada tahun 2020, sekolah tersebut mendapati bahawa Fan Xiaoqin tidak mempunyai kelas dalam talian dan memberitahu Fan Jiafa. Pada akhir Oktober, ayah Fan menelefon pengasuh untuk bertanya.

Pihak lain mengatakan bahawa keadaan kesihatan Xiaoqin kurang baik dan tidak menghantarnya kembali ke sekolah. Pada mulanya ayah Fan tidak peduli. Setelah lebih dari setengah tahun, masih belum ada berita mengenai Fan Xiaoqin. Ayah Fan menghubungi pengasuh kanak-kanak itu berulang kali, tidak dijawab dan kehilangan berita mengenai anaknya.

Fan Xiaoqin, seorang budak lelaki dari Wilayah Jiangxi, menjadi terkenal karena dia menyerupai Jack Ma, pengasas Alibaba, dan digelar sebagai “Little Ma Yun”. (Gambar komposit)

Pada masa yang sama, akaun sosial menunjukkan bahawa Fan Xiaoqin telah berhenti sekolah dan dibawa oleh syarikat untuk menyiarkan siaran langsung “emas keemasan” di Guangdong dan tempat-tempat lain.

Terdapat 4 akaun yang berkaitan sahaja, iaitu “Little Horse General Delicacy”, “Little Horse Yun Nanny”, “Little Ma Yun Life Record” dan “Little Ma Yun President”, dengan peminat antara puluhan ribu hingga ratusan ribu. Kandungannya kebanyakannya adalah gambar harian kehidupan pengasuh bayi yang menemani Xiaoqin.

Menurut Aplikasi Pemeriksaan Perusahaan, syarikat yang berkaitan dengan Fan Xiaoqin adalah “Xiao Ma Zong (Beijing) Trading Co., Ltd.”, wakil sahnya adalah ayahnya Fan Jiafa, modal berdaftar 11.1 juta, dan pengawal sebenarnya Wang Jinfeng , memegang 89.9%. Fan Xiaoqin hanya memegang 8.9% saham, dan industrinya runcit.

Tetapi Fan Jiafa mengatakan bahawa setakat ini dia hanya memiliki simpanan 80.000 yuan, dan semuanya telah diperoleh Xiaoqin. Dia hanya menolong anaknya menabung. Tanpa diduga, setelah anaknya bersekolah, dia tidak belajar dengan baik. Sebaliknya, dia dibawa serta dalam kegiatan, program, dan pekerjaan.

Pada masa itu, Fan Jiafa masih menaruh harapan pada bos syarikat itu. Dia mengatakan bahawa apabila mereka mengambil Xiaoqin, dia berjanji bahawa jika Xiaoqin dimasukkan ke universiti, dia akan terus belajar untuknya. Sekiranya dia gagal, dia akan mengupahnya untuk bekerja. Tanpa diduga, Xiaoqin dipecat dan dihantar kembali ke kampung halamannya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI