32.8 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaBerita UtamaMalahan ada makanan laut palsu di China, wanita ini membeli ‘sotong’ untuk...

Malahan ada makanan laut palsu di China, wanita ini membeli ‘sotong’ untuk merebusnya lalu ia melarut tanpa meninggalkan sisa

Tiada kejutan di China kerana semuanya palsu lagi memalsukan. Setelah tersebar berita pengeluaran wain dan beras palsu, juga lama dahulu telur dan minyak masak palsu, beberapa warga di China disyaki membuat ‘sotong palsu’. 

Seorang wanita membeli sotong di pasar terbuka dan pulang ke rumah. ‘Sotong’ itu kelihatan seperti sotong sebenar, tetapi ia hilang sebaik sahaja dia merebusnya, dan tiada yang tersisa.

Facebook

Wanita ini membangkitkan perbincangan hangat tentangnya dalam video rancangan memasak di rangkaian media sosial, dan unit-unit tempatan yang relevan segera campur tangan dalam penyelidikan dan menyimpulkan bahawa sotong itu telah direndam oleh penjual dan ia mengembang bagi menambah beratnya, jadi ia tidak sesuai untuk dimasak dalam jangka waktu yang lama.

Laporan media tempatan memetik seorang wanita di Chengdu, Wilayah Sichuan membeli sotong berkenaan dari pasar berdekatan pada 25 Januari dan pulang ke rumah untuk memasak. 

Facebook

Tidak lama kemudian sotong itu melarut setelah direbus sehingga tidak meninggalkan sisa. Wanita ini begitu terkejut dan bukti rakaman itu menimbulkan banyak persoalan.

Keesokan harinya, wanita itu pergi ke pasar yang sama untuk membeli dua ekor ‘sotong’ berkenaan dan pulang untuk memasaknya sekali lagi dengan cara yang sama, dan mengiranya dengan pemasa dalam beberapa minit.

Facebook

Hasilnya, sotong berubah menjadi sampah dalam masa 5 minit, dan bahkan lebih sampah setelah dibiarkan dalam masa 8 minit. Ternyata ia adalah sotong tiruan dan penjualan makanan laut palsu.

Facebook

Sebagai tindak balas, petugas dari Biro Pengawasan dan Pentadbiran Pasar Daerah Wenjiang di Bandar Chengdu menjawab pada 28 Januari bahawa kejadian penipuan itu sedang disiasat.

Zhou Zhuocheng, Pengerusi Jawantankuasa Profesional Organisma Akuatik dan Ekologi Air Persatuan Perikanan China, berkata ‘sotong’ dalam video itu disyaki digunakan oleh penjual untuk menambah berat timbangan .

Facebook

Sotong asli yang direndam pada umumnya mempunyai kandungan air yang lebih tinggi dan tidak sesuai untuk dimasak dalam jangka masa yang lama. Zhou Zhuocheng berkata bahawa sotong segar boleh dimasak dalam jangka masa yang lama, dan sotong asli akan kenyal jika dimasak lama. Dalam hal ini terbukti ia adalah ‘sotong’ yang palsu.

Tonton video di bawah:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI