30.3 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaBerita UtamaLelaki tempatan temui bom tinggalan Perang Dunia Kedua tertanam di kawasan sekitar...

Lelaki tempatan temui bom tinggalan Perang Dunia Kedua tertanam di kawasan sekitar rumah

LABUAN: Sebutir bom lama yang masih aktif ditemui oleh seorang pekerja kontraktor yang sedang membersihkan kawasan di sekitar rumah di Simpang 11, Kampung Jawa pada Khamis, 28 Januari lalu.

SinarHarian

Bom lama jenis UOX ‘Ariel Bom’ terbabit dipercayai adalah sisa tinggalan dari Perang Dunia Kedua dan ditemui pada jam 1.39 petang oleh seorang lelaki tempatan yang berusia 50 tahun.

Pemangku Ketua Polis Daerah Labuan, Deputi Superintenden Mohd Ibrahim Mohd Ghani dalam satu kenyataannya pada Jumaat menyatakan bahawa objek yang kelihatan seperti kepingan besi itu telah dikeluarkan dari dalam tanah sebelum dikenal pasti sebagai sebutir bom yang telah berkarat.

SinarHarian

“Pegawai penyiasat bersama Unit Pemusnah Bom mengesahkan objek itu ialah sebutir bom lama dan masih aktif dengan berat kira-kira 35 kilogram dan ukur lilit 43 sentimeter serta panjang kira-kira 61 sentimeter,” tambahnya lagi.

Beliau dalam kenyataannya turut memaklumkan bahawa anggota polis yang bertugas diarahkan mengawal kawasan tersebut bagi memastikan tiada gangguan berlaku sehingga bom itu dimusnahkan pada 29 Januari.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI