25.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 7, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaKesihatanDoktor ini luah kekecewaan ditipu pesakit yang kemudian menjangkitinya

Doktor ini luah kekecewaan ditipu pesakit yang kemudian menjangkitinya

Seorang petugas barisan hadapan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) baru-baru ini telah berkongsi bagaimana dirinya dijangkiti dengan COVID-19.

Ia dikesan selepas salah seorang pesakit menipu mengenai tahap kesihatannya apabila hadir ke fasiliti kesihatan untuk menjalani pemeriksaan.

Menurut petugas tersebut, Nur Marini Zainal, pesakit terbabit mendakwa dirinya berada dalam keadaan yang sihat selepas suhu tubuhnya diimbas normal.

“Terkejutnya kami bila melihat gambar paru-parunya di CT sama seperti paru-paru pesakit COVID-19. Bila ditanya semula, akhirnya dia mengaku batuk dan demam selama seminggu tetapi berasa sedikit sihat untuk datang temujanji CT”.

Pesakit itu kemudiannya disahkan positif COVID-19 selepas dua hari. Pada mulanya, Marini hanya dikategorikan sebagai kontak risiko rendah kerana kedua-duanya memakai pelitup muka.

Pesakit juga difahamkan tidak batuk di hadapannya namun jarak sahaja tidak dapat dielakkan kerana Marini terpaksa menyediakan saluran IV untuknya sebelum menjalani imbasan CT.

Nur Marini Zainal/Facebook

“Masa kontak tidak lama, lebih kurang 5-15 minit. Saya mengamalkan aspek kebersihan tangan mengikut SOP sebab saya memang paranoid!”, tulisnya.

Oleh kerana bimbang, doktor tersebut kemudiannya mengambil keputusna untuk menjalani swab di hospital lain memandangkan tiada kuarantin mahupun swab dilakukan di tempatnya bertugas.

“Saya mengambil keputusan untuk kuarantin sendiri walaupun tidak bergejala namun sempat bekerja selama 2 hari di jabatan sebelum kuarantin”.

Keputusan ujian Marini kemudiannya positif. “Saya menangis semasa dapat tahu sebab sedih terpaksa terpisah dengan anak-anak dan suami”.

Malah dia turut berasa risau tentang kemungkinan keluarga dan rakan sekerjanya dijangkiti, selain turut kecewa dengan sikap pesakitnya.

Noor Hisham Abdullah/Facebook

Perkongsian tersebut mendapat perhatian ramai termasuklah Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah yang menasihati orang ramai untuk tidak menipu.

Jadilah insan yang bertanggungjawab dengan tidak menipu tentang keadaan kesihatan anda, jangan sesekali menipu kerana tindakan anda memberi kesan kepada orang lain.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI