26.5 C
Kuala Lumpur
Monday, October 2, 2023
UtamaBerita UtamaTersalah potong kaki pesakit, pakar bedah didenda RM12,900

Tersalah potong kaki pesakit, pakar bedah didenda RM12,900

AUSTRIA- Seorang pakar bedah telah dikenakan denda sebanyak $3,049 (RM12,900) oleh mahkamah selepas melakukan kesalahan dalam pembedahan yang dilakukan.

Doktor tersebut dilaporkan telah tersalah memotong kaki pesakit yang merupakan seorang warga emas. Pakar tersebut sepatutnya perlu melakukan pembedahan pada kaki kiri pesakitnya tetapi sebaliknya berlaku apabila dia telah memotong kaki sebelah kanan.

Walau bagaimanapun, kesilapan tersebut dikatakan hanya diketahui selepas dua hari pembedahan dilaksanakan.

Menurut laporan, pihak mahkamah mendakwa bahawa doktor yang tidak disebutkan nama itu bersalah atas kecuaian yang dilakukan dan dikenakan denda sebanyak RM 12,900.

Pesakit tersebut pula dilaporkan telah meninggal dunia sebelum kes tersebut dibicarakan. Balunya yang hadir ke mahkamah telah diberikan ganti rugi sebanyak $5,660 (RM 23,947.46).

Pesakit tiba di klinik Freistadt pada Mei lalu untuk melakukan pembedahan pada kakinya. Walau bagaimanapun, doktor tersebut dilaporkan melakukan kesalahan semasa menanda lampiran pada bahagian kaki pesakit.

Semasa menukar pembalut, barulah kesilapan yang dilakukan telah disedari dan pesakit kemudian telah diarahkan untuk memotong sebelah lagi kakinya.

“Punca dan kesilapan perubatan telah dianalisis secara terperinci,” jelas pihak hospital dalam satu kenyataan.

“Kami amat terkejut apabila kaki salah seorang pesakit yang berusia 82 tahun telah dipotong pada 18 Mei walaupun terdapat piawaian jaminan kualiti,” tambahnya lagi.

Menurut akhbar Austria, Kurier, pakar bedah tersebut ada memberitahu mahkamah bahawa terdapat isu yang melibatkan arahan semasa pembedahan dijalankan.

Menurut pihak mahkamah pula, doktor tersebut hanya menjawab ‘tidak tahu’ ketika ditanya mengapa dia tersalah menanda pada kaki pesakit.

Selepas kes dibicarakan, doktor tersebut dilaporkan telah dipindahkan ke hospital baharu.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI