26.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 7, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita Utama9 beranak muntah darah setelah makan cendawan beracun

9 beranak muntah darah setelah makan cendawan beracun

Sembilan sekeluarga di Paka, Dungun mengalami muntah-muntah selepas menikmati hidangan cendawan goreng yang dipercayai beracun pada 8 November lalu.

Menurut laporan, keluarga tersebut membabitkan sepasang suami isteri bersama 7 anak mereka, di mana mereka kemudian telah dirawat di Hospital Dungun.

Ujar si isteri, Nurul Musfirah, perut mereka sekeluarga bertukar panas hingga seorang demi seorang anaknya rebah, kurang sejam selepas menikmati hidangan terbabit.

Nurul memberitahu bahawa cendawan itu dipetik berdekatan rumahnya tanpa mengetahui ia beracun.

“Saya hanya memetik 4 batang cendawan dan menggoreng sayur itu untuk dimakan bersama keluarga, kecuali anak bongsu saya”.

Nurul mula cemas apabila mereka sekeluarga tiba-tiba muntah, manakala suami dan anak keempatnya muntah darah.

Suaminya kemudian menggagahkan diri untuk membawa mereka semua ke Klinik Kesihatan Paka, sebelum dibawa ke Hospital Dungun menaiki ambulans.

“Alhamdulillah, kami cepat menerima rawatan dan selepas tiga hari dimasukkan ke hospital, kami dibenarkan pulang”.

“Pegawai kesihatan turut mengambil sampel cendawan itu dan tidak menolak kemungkinan kami keracunan makanan akibat memakannya”, katanya.

Terdahulu, kisah mereka sekeluarga sebelum ini tular setelah kakak kepada Nurul berkongsi di Facebook dan meminta orang ramai berhati-hati ketika memakan cendawan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI