26.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaBerita UtamaKumpul duit syiling dalam tong, selepas lima tahun inilah jumlah wang yang...

Kumpul duit syiling dalam tong, selepas lima tahun inilah jumlah wang yang berjaya dikumpulkan

Sejak kecil kita diajar untuk menabung. Ada ibu bapa yang mendorong anak-anak kecil mereka untuk menabung dengan membelikan tabung-tabung yang comel dan menarik sebagai hadiah.

Baru-baru ini seorang netizen berkongsi sebuah video di TikTok di mana dia menunjukkan sebuah tong besar yang digunakan oleh bapanya untuk menyimpan duit syiling. Menurutnya, syiling tersebut telah dikumpul selama lima tahun lamanya.

tiktok
tiktok

Dia dan keluarganya kemudian mula mengira wang yang ada di dalam tong besar tersebut dan mereka mengambil masa beberapa jam dari maghrib hingga jam 9 malam barulah selesai.

tiktok
tiktok

Setelah mengira semuanya, jumlah simpanan duit syiling ayah mereka mencapai Rp 20 juta atau sekitar RM 5,779!

tiktok
tiktok

Banyak bukan? Dengan wang sebanyak ini banyak keperluan lain yang boleh dibeli. Pengajarannya ialah mulalah menabung sedikit demi sedikit. Siapa tahu akan datang kita akan memerlukan wang tabungan untuk sesuatu yang penting atau kecemasan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI