27.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024
UtamaNasionalMenteri Luar, Hishamuddin Hussein beri penjelasan setelah dikecam menggelar China, “My big...

Menteri Luar, Hishamuddin Hussein beri penjelasan setelah dikecam menggelar China, “My big brother”

Tindakan Menteri Luar Malaysia, Datuk Seri Hishammuddin Hussein menggelar China sebagai “My big brother” semasa lawatan pertamanya ke China 1 April lalu, menerima kritikan oleh media tempatan.

Beliau walau bagaimanapun menjelaskan bahawa Malaysia masih kekal bebas dalam dasar luar negara.

Hishammuddin difahamkan telah mengunjungi China untuk pertama kalinya sebagai Menteri Luar Negara pada 1 April dan bertemu dengan Ahli Majlis Negara dan Menteri Luar Negara China, Wang Yi di Fujian.

Pada sidang media bersama, beliau berharap agar dapat terus memperkukuh hubungan antara kedua-dua negara, termasuk kerjasama mengenai wabak virus COVID-19 dan kaedah memeranginya.

Malah tambahnya dalam bahasa Mandarin, persahabatan antara Malaysia dan China adalah seperti sebuah keluarga. Wang Yi segera menunjukkan simbol suka menggunakan tangannya.

Segera setelah itu, Hishammuddin berkata kepada Wang Yi dalam bahasa Inggeris, “You will always be my elder brother” dan kemudian beralih ke bahasa Mandarin dan berkata dengan isyarat “My Brother”. Wang Yi menjawab dalam bahasa Inggeris, “We are brothers”.

Hishammudin Hussein/Twiter

Pemimpin pembangkang Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta Menteri Luar untuk menarik balik ucapannya dan meminta maaf kepada negara.

“Ini bukan bahasa dan gaya yang harus digunakan dalam dunia diplomasi dan hubungan antarabangsa, kerana (Hishammuddin) sepertinya meletakkan Malaysia dalam status boneka asing”, kata Anwar.

“Sebagai negara yang berkecuali, tidak wajar menyanjung negara besar mana pun di dunia. Kenyataannya jelas menghina negara kita”, tambah Anwar.

Hishammuddin walau bagaimanapun, menerangkan bahawa ucapan “My big brother” itu diucapkan kepada Wang Yi dan bukannya melibatkan hubungan Malaysia-China.

Oleh kerana identiti Menteri Luar kedua-dua belah pihak, ucapan tersebut mula mendapat perhatian dunia luar dan menganggap ianya melibatkan  hubungan antara kedua-dua negara.

Hishammuddin dalam pada itu, menafikan pandangan tersebut dan menjelaskan bahawa beliau memanggil Wang Yi sebagai abangnya.

Setelah dikritik di China, Hussein menulis tweet pada hari 3 April : “Ayat yang saya gunakan tidak merujuk kepada hubungan dua hala (Malaysia-China), kerana hubungan yang kuat didasarkan pada kepercayaan bersama dan kepercayaan bersama. Pada asas yang sama”.

Beliau mengatakan bahawa panggilan ‘abang’ kepada Wang Yi adalah untuk menunjukkan rasa hormatnya kepada Wang Yi.

@HishammuddinH2O/Twitter

“Ia atas rasa hormat pada Wang Yi kerana lebih tua, beliau adalah Menteri Luar yang lebih senior. Jadi secara peribadi bagi saya adalah beliau adalah ‘abang’. Hormat tidak bermaksud kelemahan”, katanya.

“Yakinlah bahawa daripada segi dasar luar kita, Malaysia masih bebas, berprinsip dan pragmatik berdasarkan nilai-nilai keamanan, kemanusiaan, keadilan dan kesaksamaan”, tambahnya.

China adalah rakan dagang terbesar Malaysia, tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dasar luar Beijing yang semakin sukar di Asia Timur, terutama tuntutan maritimnya di Laut China Selatan, mempunyai beberapa tuntutan yang bertentangan dengan Malaysia.

Tindak balas berprofil tinggi oleh Hua Chunying terhadap lawatan Hishammuddin dan gelaran “My Big Brother” itu menjadi publisiti.

“Interaksi hangat ini memungkinkan kita merentasi layar. Anda dapat merasakan persahabatan dan semangat antara China dan Malaysia. Boleh dikatakan bahawa ini adalah gambaran jelas mengenai perkongsian strategik komprehensif antara China dan Malaysia”, ujarnya.

@HishammuddinH2O/Twitter

Malah dia berkata kedua-dua belah pihak selalu melakukan pertukaran mendalam dalam suasana ramah dan mencapai lima konsensus penting, termasuk melancarkan Jawatankuasa Tertinggi Kerjasama China-Malaysia, memperdalamkan strategi pengembangan pembinaan bersama “Belt and Road”, serta perbincangan dan pembangunan pengiktirafan kod kesihatan orang ramai terhadap situasi wabak.

Tambah Hua lagi, kedua-dua pihak akan mempromosikan pelaksanaan awal Perjanjian Kerjasama Ekonomi Komprehensif Wilayah dan menjaga keamanan dan kestabilan di Laut China Selatan.

Jelasnya Kementerian Luar Parti Komunis China telah mengabaikan penekanan Malaysia terhadap kurangnya kepercayaan dan persamaan antara kedua-dua pihak.

Setelah Setiausaha Umum Parti Komunis China, Xi Jinping mengunjungi Fujian beberapa hari yang lalu, Menteri Luar dari empat negara ASEAN – Malaysia, Indonesia, Filipina dan Singapura serta Korea Selatan turut mengunjungi Fujian dan bukannya Beijing.

PKC kata tindakan ini mahu “dilihat oleh Taiwan” namun para sarjana China percaya bahawa lokasi tidak penting. Dalam menghadapi sekatan Barat, tujuan utama PKC adalah mencari penyokong dan sekutu.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI