33.4 C
Kuala Lumpur
Wednesday, March 29, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaKompaun RM 10,000 tertakluk kepada semua kategori PKP- Ismail Sabri

Kompaun RM 10,000 tertakluk kepada semua kategori PKP- Ismail Sabri

KUALA LUMPUR (13 Mac): Kompaun RM10,000 di bawah Ordinan Darurat (Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit) (Pindaan) 2021 terpakai untuk semua kategori Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Ini bermakna bahawa kawasan di PKP, PKP Bersyarat dan PKP Pemulihan boleh dikeluarkan kompaun sebanyak RM10,000 kepada yang melanggar prosedur operasi standard (SOP).

“Tetapi (orang awam) harus memahami, tindakan polis (mengeluarkan kompaun) adalah berdasarkan Ordinan Darurat dan ini adalah untuk keselamatan orang ramai,” katanya kepada wartawan pada majlis pecah tanah projek One House One House (SASaR) di Satria Residensi, Sungai Besi.

Tambahnya lagi, polis tidak mempunyai kuasa untuk mengurangkan jumlah kompaun yang dikenakan dan mereka yang menerima notis kompaun boleh membuat rayuan di Pejabat Kesihatan Daerah.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI