Presiden Donald Trump pada 12 Januari menyentuh mengenai penapisan media sosial serta penghapusan akaun Twitternya berikutan pelanggaran di Capitol AS minggu lalu.

“Ramai berpendapat bahawa apa yang saya katakan wajar”, kata Trump kepada wartawan sebagai tindak balas terhadap reaksi Big Tech berhubung ucapannya pada 6 Januari kepada para penunjuk perasaan.

“Kita tidak menginginkan keganasan…sama sekali tidak mahukan keganasan”, katanya.

Beliau membuat pernyataan itu kepada wartawan di White House ketika mahu berangkat ke Alamo, Texas iaitu komen awam pertama beliau kepada wartawan sejak menyampaikan ucapan kepada penunjuk perasaan di Capitol, 6 Januari lalu.

Presiden juga memperingatkan bahawa siasatan pendakwaan yang dipimpin oleh Dewan Demokratik menyebabkan kemarahan luar biasa di seluruh AS dan menambahkan bahawa ia akan mencetuskan bahaya besar bagi negara.

“Orang ramai berpendapat bahawa apa yang saya katakan benar-benar sesuai. Jika anda melihat apa yang orang lain (ahli politik di peringkat tinggi) katakan mengenai rusuhan pada musim panas, rusuhan mengerikan di Portland dan Seattle dan pelbagai tempat lain, itulah yang sebenarnya masalah”, kata Trump.

Beliau menunjukkan pidato dan retorik oleh pelbagai pemimpin politik di seluruh negara sebagai menimbulkan lebih banyak perselisihan dan hasutan di seluruh AS.

Presiden Donald Trump berada di South Lawn, White House pada 12 Januari 2021. (Drew Angerer/Getty Images)

Presiden juga berpendapat bahawa syarikat seperti Google, Twitter dan Facebook akan gagal kerana penapisan.

“Big Tech melakukan perkara yang mengerikan kepada negara kita dan saya percaya itu akan menjadi bencana bagi mereka”, kata Trump.

Berikutan ucapan Trump yang dikutuk oleh sejumlah ahli politik, dengan dakwaan bahawa Trump menghasut keganasan dan meminta pengunduran, Twitter menghapus akaun presiden. Sebilangan besar akaun pro-Trump juga dihapuskan oleh Twitter dan Facebook.

Ketika pengguna berusaha melarikan diri ke Parler dan laman web media sosial lain, Amazon Web Services menghentikan perkhidmatannya dengan Parler pada 11 Januari, mencetuskan tuntutan mahkamah daripada syarikat itu beberapa jam kemudian.

Semasa di Alamo, Texas, “kunjungan Trump akan menandakan penyelesaian tembok perbatasan lebih 400 batu dan usaha pentadbirannya untuk mereformasi sistem imigrasi yang bermasalah”, kata jurucakap White House, Judd Deere kepada Reuters.

Trump dijangka menyampaikan komen di laman perbatasan mengenai usaha imigrasinya.

Beliau menghadapi tuntutan dari Demokrat di Kongres dan beberapa Republikan untuk mengundurkan diri dari jawatan.

Speaker Dewan, Nancy Pelosi juga berusaha untuk mendakwanya, sementara beberapa penggubal undang-undang mahu Naib Presiden, Mike Pence memohon Pindaan ke-25 Perlembagaan AS untuk menyingkirkan Trump daripada jawatannya.

Mereka juga telah memperkenalkan artikel mengenai pendakwaan dan kemungkinan akan menjadualkan pemilihan sebelum 20 Januari.

Usaha pendakwaan (jika mencapai Senat) berkemungkinan akan gagal, menurut sejumlah senator GOP dan Senator Joe Manchin.

 

Maybe you're interested :

Share
Kategori: Benua Amerika GLOBAL

Video Popular