Polis Capitol Amerika Syarikat sedang menyiasat kes pembunuhan seorang wanita yang memasuki bangunan Capitol pada 6 Januari lalu semasa sesi bersama Kongres.

“Individu-individu ini secara aktif menyerang Pegawai Polis Capitol Amerika Syarikat dan pegawai penguat kuasa beruniform lain dengan paip logam, melempar perengsa kimia, dan menggunakan senjata lain terhadap pegawai kami. Mereka bertekad untuk memasuki bangunan Capitol dengan menyebabkan kerosakan besar,” kata ketua pasukan polis, Steven Sund, pada 7 Januari dalam sebuah pernyataan.

Pasukan Pengawal Nasional membuat rondaan di perkarangan Capitol Amerika Syarikat di Washington, pada 6 Januari 2021. (John Moore/Getty Images)

Ketika mereka menuju ke ruang Dewan, di mana anggota Kongres berlindung di dalamnya, seorang pegawai Polis Capitol telah “melepaskan senjata perkhidmatan mereka, menyerang seorang wanita dewasa,” kata Sund.

Mangsa kemudian dikenali pasti sebagai Ashli ​​Babbitt, 35, seorang veteran Tentera Udara Amerika Syarikat, kata Sund. Bantuan perubatan diberikan kepada Babbitt sebelum dia dibawa ke hospital dan disahkan meninggal dunia, kata Sund.

Kakitangan Polis Capitol Amerika Syarikat yang melepaskan senjata itu kemudiannya diberikan cuti pentadbiran sementara menunggu siasatan bersama dengan Jabatan Polis Metropolitan mengenai perkara itu. Rakaman video menunjukkan seorang lelaki telah menembak menggunakan senjata dan memukul Babbitt.

Ketua Polis Robert Contee III memberitahu wartawan dalam sidang media pada 7 Januari bahawa pihaknya sedang menjalankan siasatan mengenai kes kematian tersebut. Tiga kematian tambahan kemudiannya berlaku di perkarangan Capitol, tetapi butiran kes mereka adalah tidak terperinci.

Swafoto Ashli Babbitt yang dimuatnaik di media sosial. (Ashli Babbitt/Twitter)

Ahli keluarga Babbitt mengatakan bahawa mereka mencari jawapan mengenai apa yang berlaku.

“Tidak ada sesiapa yang menghubungi kami,” kata ahli keluarga Babbitt kepada San Diego Union-Tribune. “Tidak ada orang rasmi yang menghubungi kami walaupun terdapat banyak panggilan telefon.”

Bekas suami Babbitt, Timothy McEntee, menyatakan bahawa Babbitt adalah “wanita yang hebat dengan hati yang besar dan fikiran yang kuat,” lapor Washington Examiner.

“Saya dalam keadaan terkejut dan berasa sangat sedih untuk keluarganya,” kata McEntee. “Dia mencintai Amerika dengan sepenuh hati. Ini benar-benar hari yang menyedihkan. “

McEntee, yang berkahwin dengan Babbitt selama 14 tahun, mengatakan bahawa mereka sebelum ini pernah bersama-sama berkhidmat untuk Tentera Udara Amerika Syarikat.

“[Saya] segera tahu itu dia, tetapi tidak menyedari bahawa dia berada di bandar, jadi pada awalnya saya mempunyai keraguan kerana dia tinggal di California,” kata McEntee. “Tetapi [saya] menghubungi seorang teman, dan dia memberitahu bahawa Babbitt berada di bandar ini untuk menghadiri tunjuk perasaan.”

Dalam kenyataan itu, Sund mengatakan bahawa rempuhan terhadap Capitol oleh penunjuk perasaan tidak pernah terjadi sebelumnya.

“Jangan tersilap — rusuhan besar-besaran ini bukanlah aktiviti Pindaan Pertama; ini adalah tingkah laku rusuhan jenayah,” kata Sund.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GLOBAL

Video Popular