Twitter telah menggantung akaun bekas penasihat keselamatan negara Amerika Syarikat, Leftenan Jeneral Michael Flynn dan peguam Sidney Powell.

Kedua-dua akaun figura tersebut menampilkan teks: “Akaun ini digantung… Twitter telah menggantungkan akaun yang melanggar Peraturan Twitter.”

“Akaun ini telah dihapuskan selaras dengan polisi Aktiviti Berbahaya yang Diselaraskan,” kata seorang jurucakap Twitter dalam sebuah pernyataannya kepada sidang berita pada hari Jumaat dan mendakwa tindakan itu diambil berkaitan dengan gerakan “QAnon”. “Kami telah menjelaskan bahawa kami akan mengambil tindakan yang tegas terhadap tingkah laku yang berpotensi menyebabkan bahaya di luar talian, dan memandangkan potensi baru untuk kekerasan yang berkaitan dengan jenis perilaku ini dalam beberapa hari mendatang, kami akan menggantung secara kekal akaun yang semata-mata berterusan untuk berkongsi kandungan QAnon. “

Michael Flynn dan peguamnya, Sidney Powell, meninggalkan Mahkamah Tinggi E. Barrett Prettyman A.S. di Washington pada 24 Jun 2019. (Alex Wroblewski/Getty Images)

Powell, dalam satu pernyataan kepada Epoch Times, mengatakan “tidak ada amaran sama sekali” mengenai akaunnya yang digantung, sambil menambah bahawa tindakan yang diambil itu sebagai “mengejut.”

“Tindakan Twitter dan bank yang menutup akaun orang yang pergi ke DC adalah wajah sebenar dalam fasisme. Presiden mesti bertindak atas campur tangan asing dalam pilihan raya ini. Ini adalah rampasan kuasa komunis yang sudah lama dan dirancang dengan baik,” katanya dalam e-mel.

Penghapusan akaun menunjukkan bahawa syarikat teknologi kini bergerak untuk menyekat akaun orang yang mengulangi tuntutan penipuan dan penyelewengan pengundi semasa pilihan raya Amerika Syarikat pada 3 November 2020.

Brandon Straka, ketua pergerakan WalkAway yang konservatif, mengatakan pada hari Jumaat bahawa Facebook telah membuang halaman kumpulan itu dan menyekat akaun individu milik pasukan itu.

“Hari ini pasukan saya dan saya bersama-sama mendapat pesanan yang memberitahu kami bahawa akaun kami telah disekat dan kumpulan kempen Walkaway juga dihapuskan – yang memiliki 508,000 ahli di dalamnya,” kata Straka kepada The Epoch Times. “Semua sukarelawan saya telah disekat,” katanya. “Semua sukarelawan saya telah disekat. Sesiapa yang berhubung dengan organisasi saya juga telah disekat.”

Twitter juga mengambil langkah yang belum pernah terjadi sebelumnya dengan menghapuskan dua kiriman oleh Presiden Donald Trump dan menghapuskan beberapa akaun yang menyebarkan kirimannya itu. Trump, dalam satu video yang dikeluarkan ketika sebuah kumpulan menyerbu Capitol A.S., meminta para penunjuk perasaan untuk “pulang dengan damai” dan berkata, “Kami mencintaimu.”

Kemudian, Trump mengecam keganasan yang berlaku di Capitol dan meminta usaha pendamaian nasional.

Straka mencadangkan bahawa penapisan konservatif pro-Trump kemungkinan akan “menjadi lebih buruk,” sambil menambah, “Saya berasa masa sekarang adalah petunjuk yang sangat menyedihkan tentang apa yang akan terjadi di bawah pimpinan presiden Biden, Harris.”

Dominion Voting Systems, sementara itu, telah mengajukan tuntutan terhadap Powell pada hari Jumaat, dengan menuduh bahawa figura itu membuat pernyataan fitnah. “Dominion membawa tindakan ini untuk membetulkan rekod, untuk membela hak syarikat di bawah undang-undang sivil, untuk memulihkan ganti rugi kompensasi dan hukuman, untuk mendapatkan perintah yang disesuaikan secara tertumpu, dan untuk membela diri dan pekerjanya.”

The Epoch Times menghubungi Twitter, Powell, dan Flynn mengenai perkembangan tersebut.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GLOBAL

Video Popular