CALIFORNIA – Twitter dikhabarkan telah memadam akaun Presiden Donald Trump dari platform media sosialnya secara kekal. Hal tersebut berlaku ekoran tweet-nya yang berunsur hasutan.

“Setelah meninjau secara dekat tweet baru-baru ini dari akaun @realDonaldTrump dan konteks di sekitarnya – khususnya bagaimana mereka terima dan tafsirkan di dalam dan di luar Twitter – kami telah menggantung akaun tersebut secara kekal kerana risiko membawa kepada keganasan,” kata Twitter dalam satu kenyataan.

“Dalam peristiwa mengerikan minggu ini, kami menjelaskan pada hari Rabu bahawa pelanggaran tambahan terhadap Peraturan Twitter berpotensi mengakibatkan tindakan ini. Kerangka kepentingan awam kami wujud untuk membolehkan orang ramai mendengar secara langsung dari pegawai terpilih dan pemimpin dunia. Ia dibina berdasarkan prinsip bahawa rakyat mempunyai hak untuk memegang kuasa secara terbuka.”

“Namun, kami telah menjelaskan sejak beberapa tahun yang lalu bahawa akaun ini bukan lebih atas dari peraturan kami dan tidak boleh menggunakan Twitter untuk menimbulkan keganasan. Kami akan terus telus mengenai polisi dan penguatkuasaannya.”

Twitter menyatakan dua kiriman terbaru presiden sebagai justifikasi tindakannya.

Kiriman pertama berbunyi, “75,000,000 Patriot Amerika hebat yang memilih saya, TERDAHULU AMERIKA, dan JADIKAN AMERIKA HEBAT LAGI, akan mempunyai SUARA LANTANG hingga ke masa hadapan. Mereka akan dihormati atau dilayan secara adil dengan apa cara, bentuk atau rupa!!!”

Selanjutnya, presiden menulis, “Kepada semua orang yang bertanya, saya tidak akan menghadiri Pelantikan pada 20 Januari.” Ini adalah catatan Twitter terakhir sebelum akaun Trump dipadamkan dari platform.

Penjenamaan Twitter dipaparkan menjelang Pameran Elektronik Pengguna (CES) 2020 di Pusat Konvensyen Las Vegas pada 5 Januari 2020. (Robyn Beck/AFP | Getty Images)
Presiden Donald Trump tiba untuk berucap pada perhimpunan di Washington pada 6 Januari 2021. (Foto Jacquelyn Martin/AP)

Twitter menyatakan bahawa kedua-dua kiriman tersebut telah mencabul peraturan yang boleh memberi menginspirasi orang lain untuk meniru tindakan ganas,” menurut syarikat media sosial itu.

Penilaiannya menentukan bahawa dua kiriman tweet terakhir Trump “berkemungkinan akan mendorong dan memberi inspirasi kepada orang untuk melakukan perbuatan jenayah yang berlaku di Capitol A.S. pada 6 Januari 2021.” Twitter mengatakan tindakannya “berdasarkan jumlah faktor,” termasuk lima perkara yang disenaraikan dalam pernyataannya.

Perkara pertama mengatakan bahawa pernyataan Trump tentang tidak menghadiri Perasmian “diterima oleh sebilangan penyokongnya sebagai pengesahan lebih lanjut bahawa pilihan raya itu tidak sah dan dilihat ketika dia menolak tuntutan sebelumnya yang dibuat melalui dua tweet (1, 2) oleh Timbalan Ketua Kakitangannya, Dan Scavino, bahawa akan berlaku ‘peralihan yang teratur’ pada 20 Januari.”

Twitter menambah, pada poin keduanya, bahawa pernyataan Trump “Pelantikan akan menjadi sasaran ‘selamat’ dari potensi berlaku keganasan sekiranya dia tidak menghadirinya.”

Gergasi teknologi besar itu mengatakan pada poin ketiga bahawa Trump menggunakan kata “Patriot Amerika” untuk menggambarkan penyokongnya “juga ditafsirkan sebagai sokongan bagi mereka yang melakukan keganasan di Capitol AS.”

Beralih ke pos kedua terakhir Trump sebelum akaunnya digantung, Twitter mengatakan pada poin keempat bahawa Trump mengatakan bahawa penyokongnya mempunyai “SUARA LANTANG hingga ke masa hadapan” dan “Mereka akan dihormati atau dilayan secara adil dengan apa cara, bentuk atau rupa!!!” ditafsirkan sebagai “petunjuk lebih lanjut bahawa Presiden Trump tidak merancang untuk memudahkan ‘peralihan yang teratur.'”

Terakhir, Twitter mengatakan, “Rencana untuk protes bersenjata di masa depan sudah mulai berkembang di dalam dan di luar Twitter, termasuk serangan sekunder yang dicadangkan ke bangunan Capitol AS dan bangunan ibu negara pada 17 Januari 2021.”

The Epoch Times tidak dapat mengesahkan secara bebas terhadap kenyataan yang dibuat oleh Twitter melalui tindakannya. The Epoch Times telah menghubungi Twitter dengan bertanya sama ada mereka mempunyai bukti bahawa kenyataan Trump berkaitan dengan sebarang keganasan secara langsung. Twitter tidak segera memberi tindak balas.

Gergasi media sosial itu juga memadam akaun Team Trump yang digunakan pada kempen Trump.

The Epoch Times telah menghubungi White House untuk bertanya apakah presiden sedang mempertimbangkan untuk menggunakan Parler atau media sosial lain. The Epoch Times juga mendapatkan komen dari kempen Trump.

Pada awal hari, Twitter menangguhkan akaun bekas penasihat keselamatan nasional, Leftenan Jeneral Michael Flynn dan peguam Sidney Powell, dengan menyebut “Aktiviti Berbahaya Yang DIrancang.” Powell memberitahu The Epoch Times bahawa “tidak ada amaran sama sekali” mengenai akaunnya dipadam.

Penghapusan akaun menunjukkan bahawa syarikat teknologi besar, termasuk Twitter, bergerak menggantung atau menghukum akaun orang di platform mereka yang menyiarkan tuntutan penipuan dan penyelewengan pengundi mengenai pilihan raya 3 November 2020.

Terdapat juga banyak tuntutan oleh pelbagai akaun Twitter bahawa kehilangan pengikut, kadang-kadang dalam ribuan, dalam 24 jam terakhir.

Brandon Straka, ketua pergerakan WalkAway yang konservatif, memberitahu The Epoch Times Friday bahawa Facebook memadam halaman kumpulan itu dan melarang akaun individu milik pasukan itu.

White House, Trump Mengutuk Keganasan di Capitol

Pada 6 Januari, penggubal undang-undang berkumpul di bangunan Capitol A.S. untuk sesi bersama untuk mengira dan mengesahkan suara pilihan untuk Joe Biden yang kini dipilih sebagai Presiden. Sekumpulan penunjuk perasaan memasuki bangunan itu pada sebelah petang dan mengganggu penggubal undang-undang yang pada ketika itu membahaskan sama ada akan menolak sebilangan undi Electoral College dari Arizona. Tidak dipastikan siapa yang memasuki bangunan tersebut.

Penunjuk perasaan berkumpul di luar Bangunan Capitol A.S. di Washington pada 6 Januari 2021. (Tasos Katopodis/Getty Images)
Penunjuk perasaan menghancurkan pintu masuk bangunan Capitol di Washington pada 6 Januari 2021. (Jon Cherry/Getty Images)

Huru-hara yang tercetus pada hari tersebut di perkarangan Capitol menyebabkan sekurang-kurangnya lima orang maut. Tiga di antaranya maut disebabkan masalah perubatan. Seorang wanita meninggal dunia setelah ditembak di dalam bangunan Capitol dan seorang pegawai polis Capitol A.S. disahkan meninggal dunia oleh jabatan itu pada 7 Januari kerana kecederaan yang dialami semasa bertugas sebagai tindak balas terhadap rusuhan.

White House dan Trump pada 7 Januari secara berasingan mengutuk keganasan yang berlaku.

Kiri: Setiausaha akhbar White House Kayleigh McEnany bercakap di Bilik Taklimat Akhbar James Brady di White House, Washington pada 7 Januari 2021. (Tasos Katopodie/Getty Images) Kanan: Presiden Donald Trump menyampaikan ucapan kepada rakyat Amerika dalam video yang disiarkan ke media sosial pada 7 Januari 2021. (Donald Trump)

“Kami mengutuknya, presiden dan pentadbiran ini, dengan cara yang paling kuat,” kata setiausaha akhbar White House Kayleigh McEnany pada sidang media. “Tidak dapat diterima dan mereka yang melanggar undang-undang harus dijatuhkan hukuman.”

McEnany menyifatkan peristiwa pada hari Rabu sebagai “sekumpulan perusuh ganas yang merosakkan hak dari ribuan orang yang datang dengan aman melaung suara mereka di ibu negara kita.”

“Mereka yang mengepung ibu kota kami dengan kejam adalah bertentangan dari semua yang diperjuangkan oleh pentadbiran ini,” katanya. “Nilai teras pentadbiran kami adalah bahawa semua warga negara berhak untuk hidup dalam keamanan dan kebebasan.”

Dia mengatakan bahawa orang yang bekerja di White House “berusaha untuk memastikan peralihan kuasa yang teratur.”

Trump secara berasingan juga mengutuk keganasan itu, dengan mengatakan, “Seperti semua orang Amerika, saya sangat marah terhadap keganasan, ketidakadilan, dan kekacauan. Saya segera mengerahkan Pengawal Nasional dan penguatkuasaan undang-undang persekutuan untuk menjaga bangunan dan mengusir penceroboh.

“Amerika sentiasa menjadi negara yang mempunyai undang-undang dan ketertiban. Para penunjuk perasaan yang menyusup masuk ke Capitol telah mencemarkan kerusi demokrasi Amerika. “

“Kepada mereka yang melakukan keganasan dan pemusnahan, anda tidak mewakili negara ini. Dan bagi mereka yang melanggar undang-undang, akan menanggungnya. “

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GLOBAL

Video Popular