WASHINGTON D.C – Pada 6 Januari lalu apabila dunia digemparkan dengan berita mengenai tunjuk perasaan yang berlaku di Capitol di Washington D.C seperti yang dilaporkan oleh media.

Pengasas Moms for America (MFA) mengatakan bahawa media telah memberikan gambaran yang salah mengenai kejadian tersebut dengan mengatakan bahawa para penunjuk perasaan tidak “menyerbu” bangunan  itu atau melakukan sebarang keganasan.

Dalam siaran akhbar yang dikeluarkan pada 7 Januari, Kimberly Fletcher, seorang ibu kepada lapan orang anak, pengasas dan presiden MFA, mengatakan bahawa beberapa syarikat media membesar-besarkan spekulasi mengenai keganasan yang berlaku pada hari Rabu itu dan mendakwa bahawa sebahagian besar tindakan penunjuk perasaan adalah dalam keadaan damai.

“Apa yang anda lihat di media adalah pembohongan,” tulis Fletcher.

“Mereka berusaha membuat kejadian ini mengenai Presiden Trump dan berjuta-juta orang yang mencintai kebebasan dan hanya mahu pilihan raya yang telus ​​yang boleh dipercayai. Saya di sini, di D.C. Saya berada di semua acara ini. Oleh itu, izinkan saya berkongsi kebenaran dan fakta.”

Fletcher mengatakan bahawa MFA telah diberi amaran oleh Polis Capitol AS (USCP) dan pasukan keselamatan sebelum berlakunya tunjuk perasaan bahawa Antifa dan BLM “berkomunikasi melalui rangkaian seperti e-mel dan media sosial – bahawa mereka akan berpakaian seperti penyokong Trump , menyusup masuk ke dalam acara dan menimbulkan masalah.”

Sekumpulan penunjuk perasaan berkumpul di dalam bangunan Capitol A.S. di Washington pada 6 Januari 2021. (Win McNamee/Getty Images)

Pengasas MFA itu kemudian menambah bahawa pada saat penunjuk perasaan telah tiba di Capitol, pagar di sana sudah terbalik atau telah dialihkan yang membolehkan para penunjuk perasaan masuk dengan mudah tanpa perlu melakukan apa-apa ‘serangan’.

“Mereka kebanyakan hanya berjalan menaiki tangga dan duduk di tangga atau berdiri di beranda. Sebilangan besar orang di Capitol hanya berdoa, bercakap, dan menyanyikan ‘God Bless America.’ Kami tidak tahu apa yang sedang berlaku di dalam Capitol,” tulisnya lagi.

Menurut Fletcher lagi ramai penunjuk perasaan yang berkumpul di dalam dan di sekitar bangunan terdiri daripada mereka tanpa warna kulit, umur dan hanya “bersatu dalam satu bangsa.”

Mereka membawa bendera, menyanyi, menunjukkan cinta mereka kepada Amerika, kebaikan, dan saling menghormati.

Penunjuk perasaan berkumpul di tangga Capitol A.S. di Washington pada 6 Januari 2021. (Sumber ihsan Mark Simon)

“Kami tidak mengepung Capitol, tetapi banyak penyokong Trump mengikutinya setelah penghadang itu roboh… Terdapat beberapa orang yang bertindak di luar kawalan, ya. Dan walaupun saya tidak membenarkan tindakan itu, saya pasti memahami kekecewaan di sebalik mereka, ” katanya.

Fletcher terus menuduh bahawa media berbohong dengan menyatakan bahawa terdapat “gangguan 30 minit oleh beberapa radikal di antara ribuan orang yang baru berkumpul secara aman.”

“Mantan Naib Presiden Joe Biden kemudian mengeluarkan ungkapan ‘di bawah pengepungan’ yang menjadi titik bicara media,” lanjutnya.

Pada hari Rabu, Wartawan Andy Ngo, seorang pakar Antifa, menolak dakwaan bahawa kumpulan itu merupakan di sebalik tunjuk perasaan Capitol Hill.

“Orang-orang yang menduduki bangunan Capitol tidak seperti orang Antifa yang mengenakan pakaian Trump atau kostum Trump,” katanya kepada The Washington Examiner. “Saya tidak melihat bukti bahawa mereka dapat melakukan penyusupan besar-besaran pada skala ini sebelumnya, jadi saya benar-benar ragu bahawa mereka dapat melakukannya di sini tanpa ada maklumat yang bocor.”

Lima orang dilaporkan telah mati secara tragis dalam acara kejadian tersebut sementara sebanyak 68 tangkapan telah dilakukan.

Ashli ​​Babbitt, 35, dari Huntington, Maryland, meninggal dunia akibat tembakan setelah ditembak di dalam bangunan Capitol. Rosanne Boyland, 34, dari Kennesaw, Georgia; Kevin Greeson, 55, dari Athens, Alabama; dan Benjamin Phillips, 50, dari Ringtown, Pennsylvania, semuanya mengalami rawatan kecemasan.

Seorang pegawai polis, Brian Sicknick pula dikatakan telah meninggal sekitar jam 9:30 malam Khamis.

Pada hari Khamis, Rumah Putih mengecam keganasan yang terjadi di Capitol dan meyakinkan rakyat Amerika bahawa akan ada “peralihan kuasa yang teratur.”

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GLOBAL

Video Popular