Presiden Donald Trump pada awal 7 Januari berjanji bahawa peralihan kuasa akan berjalan dengan teratur pada 20 Januari sambil bersumpah akan terus berjuang demi Amerika yang lebih baik.

“Walaupun saya sama sekali tidak setuju dengan keputusan pilihan raya, namun akan ada peralihan yang teratur pada 20 Januari. Saya selalu mengatakan bahawa kami akan meneruskan perjuangan untuk memastikan bahawa hanya undi sah yang dikira”, kata Trump dalam satu kenyataan.

“Walaupun ini merupakan pengakhiran penggal pertama terhebat dalam sejarah pilihan raya presiden, ini hanya permulaan perjuangan kita untuk Menjadikan Amerika Hebat Kembali!”.

Trump ketika berucap di hadapan penyokongnya pada 6 Januari lalu di Washington/AP

Kongres mengesahkan Biden sebagai presiden terpilih sekitar jam 3:45 pagi. Sesi bersama untuk mengira undian elektoral terganggu oleh para penunjuk perasaan yang menyerbu Capitol, menyebabkan proses itu tertangguh seketika.

Sekumpulan pegawai undang-undang, termasuk bantuan dari Perkhidmatan Pasukan AS, FBI dan agensi lain, mengusir penunjuk perasaan dan membenarkan para penggubal undang-undang untuk bersidang semula dan mengira undi pilihan raya.

Bantahan terhadap dua negeri, Arizona dan Pennsylvania, diajukan dengan sokongan yang diperlukan tetapi akhirnya ditolak.

Biden mendapat 306 undian elektoral sementara Trump memperolehi 232. Trump telah meminta Republikan untuk menolak undian dari negeri-negeri tertentu di mana wujud pendakwaan dan bukti penipuan. Ia termasuklah di Georgia, Michigan dan Wisconsin.

Bantahan memerlukan sokongan daripada sekurang-kurangnya satu senator dan senator-senator hanya menyokong bantahan kepada dua buah negeri.

Pasukan Biden telah mengecam bantahan suara yang dirancang. Setelah Senat memberikan undian 93-6 menentang satu yang disahkan oleh Arizona, Ronald Klain, selaku ketua staf Biden menyebut undian itu sebagai ‘penolakan yang luar biasa terhadap cabaran anti-demokratik yang tidak berasas terhadap kehendak pengundi Arizona.’

Trump semasa tunjuk perasaan pada pagi Rabu (6 Januari) menuduh Demokrat mencuri undian pilihan raya dan ‘media berita palsu’ menyokong mereka.

“Itulah yang telah dan apa yang mereka lakukan. Kami tidak akan berputus asa. Kami tidak akan pernah mengakui, itu tidak berlaku. Anda tidak akan mengakui apabila berlaku kecurian”, katanya kepada orang ramai di Washington, berhampiran Capitol.

Trump berkata, Naib Presiden Mike Pence perlu mempengerusikan sesi bersama, menolak undian elektoral dari beberapa negeri yang dipertandingkan.

Pence dalam satu pernyataan mengatakan beliau percaya dirinya tidak memiliki pihak berkuasa sepihak untuk melakukannya.

( SAUL LOEB/AFP via Getty Images)

Biden adalah antara mereka yang menyalahkan presiden atas keganasan yang berlaku di Capitol, mengakibatkan empat nyawa terkorban di perkarangan Capitol.

“Apa yang berlaku bukanlah protes, ini adalah pemberontakan”, kata Biden dalam ucapannya kepada negara.

“Amerika adalah mengenai kehormatan, kesopanan dan toleransi. Itulah kami. Itulah yang selalu kami alami. Pengesahan Undian Elektoral ini seharusnya merupakan ritual suci bertujuan untuk menegaskan keagungan demokrasi Amerika.

“Namun hari ini, demokrasi rapuh dan untuk melestarikannya, pemimpin perlu mempunyai keberanian dan komited, bukan hanya mahu mengejar kuasa dan memenuhi kepentingan peribadi. Ia perlu berlandaskan kebaikan bersama”, akhiri Biden.

 

Maybe you're interested :

Share
Kategori: Benua Amerika GLOBAL

Video Popular