Presiden Donald Trump, ketika berucap kepada sekumpulan penyokong di Washington D.C pada 6 Januari, mengumumkan bahawa beliau tidak akan mengaku kalah.

“Kita tidak akan mengaku kalah. Ia tidak akan berlaku.. Kita tak boleh terimanya lagi. Kamu tidak akan mengalah jika berlakunya ‘kecurian’ (undian). Kita tidak akan terimanya lagi, kita akan hentikan kecurian itu”, kata Trump.

Trump menambah bahawa Demokrat kiri radikal dan ‘media berita palsu’ berusaha untuk ‘mencuri’ pilihan raya darinya dengan berkata, “Itulah apa dan yang telah mereka lakukan”.

Ucapan itu dikeluarkan kira-kira sejam sebelum Sidang Bersama Kongres dijadualkan untuk bersidang, di mana penggubal undang-undang dijadualkan menghitung suara pilihan raya.

Puluhan anggota parlimen GOP dan Senat telah berjanji untuk membantah pengesahan negeri-negeri utama, yang kemungkinan akan melambatkan proses selama berjam-jam sebelum undian majoriti dilakukan.

Sementara itu Naib Presiden, Mike Pence menghadapi tekanan untuk tidak membacakan suara Electoral College untuk Joe Biden di negeri-negeri utama.

Beberapa pakar undang-undang mengatakan bahawa mereka tidak percaya Pence atau wakil presiden lain, mempunyai banyak kekuatan selama Sidang Bersama Kongres, dengan menyebut peranannya sebagai yang paling biasa.

Pence, dalam jawatannya sebagai naib presiden, berfungsi sebagai presiden Senat. Tetapi Trump dan kempennya telah menegaskan bahawa Pence sememangnya mempunyai beberapa tahap kekuatan semasa Sidang Bersama.

Presiden Donald Trump berucap di Rapat “Hentikan Pencurian” di Washington, pada 06 Januari 2021. (Tasos Katopodis/Getty Images)

“Negara ingin memperbetulkan undian mereka, yang kini diketahui didasarkan pada penyelewengan dan penipuan serta proses rasuah yang tidak pernah mendapat persetujuan perundangan,” tulis Trump di Twitter.

“Yang harus dilakukan Mike Pence adalah dengan menghantar mereka kembali ke Amerika Syarikat, DAN KAMI MENANG. Lakukanlah Mike, ini adalah masanya untuk membuktikan keberanian!”.

Dan Pence, menurut pernyataan daripada presiden, menyatakan bahawa Naib Presiden mempunyai kuasa untuk bertindak semasa Sidang Bersama.

Ucapan tersebut dalam konteks pernyataan yang membantah laporan New York Times yang mendakwa Pence mengatakan kepada Trump bahawa beliau tidak mempunyai kuasa.

“Laporan The New York Times mengenai komen yang seharusnya dibuat oleh Wakil Presiden Pence kepada saya hari ini adalah berita palsu. Naib Presiden dan saya sepakat”, kata Trump lewat Selasa lalu.

Cabaran Electorial College yang diharapkan dapat ditandingi dengan undi pilihan raya telah menghadapi tekanan daripada blok Demokrat dan Republikan.

Majoriti Senat, Mitch McConnell dilaporkan telah memberi amaran kepada senator Republikan tentang langkah itu.

Sementara Senator Republikan, John Thune dari South Dakota mengatakan usaha mereka untuk mencabar keputusan pilihan raya negeri-negeri itu akan hilang begitu sahaja.

Tidak kira apa yang terjadi pada 6 Januari, ucapan Trump yang tidak mengalah bererti bahawa beliau kemungkinan akan terus meningkatkan kesedaran mengenai tuduhan penipuan pilihan raya 3 November dan pilihan Senat di Georgia, yang berlangsung hingga 20 Januari, iaitu hari pelantikan Presiden Amerika Syarikat.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GLOBAL

Video Popular