WASHINGTON – Pentadbiran Trump mencatat kemenangan menentang rejim di Beijing tahun ini melalui kempen ‘Clean Network’ yang menyingkirkan Huawei Technologies Co. daripada infrastruktur telekomunikasi kritikal di kebanyakan negara.

Usaha itu walaupun tidak diketahui umum, berjaya memperoleh komitmen daripada kerajaan untuk mengecualikan vendor yang tidak dipercayai daripada rangkaian tanpa wayar generasi kelima (5G) mereka.

Hingga bulan ini, lebih daripada 50 negara yang mewakili lebih daripada dua pertiga ekonomi dunia dan 180 buah syarikat telekomunikasi telah menyertai inisiatif Clean Network yang diketuai oleh kerajaan AS.

Perikatan itu merangkumi 26 daripada 27 negara anggota Eropah (EU), serta negara-negara maju daripada segi teknologi seperti Jepun, Israel, Australia, Singapura, Taiwan, Kanada, New Zealand dan India.

Kemenangan ini bagi kerajaan AS adalah sesuatu yang tidak dapat dijangkakan pada awal tahun ini kerana gergasi telekomunikasi China, iaitu pemain dominan di pasaran 5G global, seperti tidak dapat dikalahkan.

Selama bertahun-tahun, AS berusaha meyakinkan sekutu-sekutunya untuk menjauhi vendor China seperti Huawei dan ZTE atas alasan keselamatan nasional dan pentadbiran Trump telah memberi amaran tentang risiko bergantung pada teknologi China, yang sangat dipercayai dalam telekomunikasi global. Tetapi usaha itu gagal untuk memeriksa Huawei.

Gambar bangunan ibu pejabat Huawei di Reading, Britain, pada 14 Julai 2020. (Matthew Childs/Reuters)

Pada bulan Februari, Huawei mengumumkan bahawa ia mempunyai 91 kontrak 5G komersial di luar China, dengan 47 kontrak di Eropah dan 20 di Asia. Contohnya pada bulan Januari, UK menyatakan bahawa ia akan membenarkan Huawei membekalkan peralatan 5G sehingga menimbulkan ketegangan antara London dan Washington.

“AS berkali-kali meminta negara-negara sekutunya untuk melarang Huawei daripada mengembangkan 5G tetapi kebanyakan mereka telah menolak”, kata Huawei di laman webnya pada bulan Februari.

Dengan mengubah keputusan, Jabatan Luar Negeri pada April lalu melancarkan kempen yang memerlukan ‘Clean Path’ untuk semua lalu lintas rangkaian 5G yang berdiri sendiri dan keluar daripada daripada kemudahan diplomatik AS seperti yang digariskan dalam Undang-Undang Kebenaran Pertahanan Nasional 2019.

Clean Path adalah strategi pertama Clean Network yang dilancarkan oleh pentadbiran bagi menjaga keselamatan data dan rangkaian AS daripada PKC.

Pada bulan berikutnya, Jabatan Perdagangan memperketatkan kawalan eksport pada Huawei, menyebutnya sebagai ancaman keselamatan. Pentagon kemudian menyenaraihitamkan syarikat itu kerana hubungannya dengan tentera China.

Sebagai sebahagian daripada rancangan tersebut, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. mengumumkan pada bulan Mei bahawa ia akan membina kemudahan fabrikasi cip 5-nanometer termaju di dunia di Arizona – tonggak penting dalam menjamin rantaian bekalan semikonduktor dan rangkaian 5G yang selamat untuk AS dan sekutunya.

Clean Network berusaha untuk menangani apa yang digambarkan oleh Jabatan Negara AS sebagai ancaman jangka panjang terhadap privasi data, keselamatan, hak asasi manusia dan kolaborasi berprinsip yang ditimbulkan kepada dunia bebas daripada pelaku jahat autoritarian.

Setiausaha Urusan Ekonomi A.S. Keith Krach bercakap semasa pertemuan di Clean Network di Brasilia, Brazil pada 11 November 2020. (Sumber Ihsan Keith Krach)

Jabatan Negara melakukan jangkauan antarabangsa untuk menjelaskan tindakan AS terhadap Huawei dan menggesa negara-negara lain untuk mengambil langkah serupa untuk melindungi rangkaian 5G mereka dan maklumat peribadi warganya.

Keith Krach, Menteri Luar Negeri untuk pertumbuhan ekonomi, tenaga dan alam sekitar adalah individu di belakang usaha itu.

Seorang bekas ahli perniagaan dan veteran Silicon Valley, Krach mencipta istilah Clean Network dan memimpin inisiatif untuk mengambil momentum Huawei dengan menyatukan sekutu. Dalam beberapa bulan, rangkaian memperoleh sokongan antarabangsa yang luar biasa.

Hari ini, sebahagian besar anggota EU, NATO dan OECD menganut program Clean Network. “Momentum Clean Network mengubah arus Huawei dan rancangan induk 5G PKC”, kata Krach kepada The Epoch Times.

“Ini membuktikan bahawa China Inc. dapat dikalahkan. Dalam proses itu, kami mendedahkan kelemahan terbesar mereka – kurangnya kepercayaan”.

Tulang belakang Negara Pengawasan

Kelemahan terbesar syarikat China seperti Huawei adalah tiada yang mempercayainya, menurut Krach. Dan isu kepercayaan ini telah menjadi alat strategik bagi pemerintah AS.

Sejak China meluluskan Akta Perisikan Nasional pada bulan Jun 2017, semua warganegara dan syarikat China diwajibkan secara sah untuk menyerahkan segala maklumat atau data kepada rejim komunis atas permintaan.

Tambah beliau, Huawei adalah tulang belakang negara pengawasan PKC. Selama bertahun-tahun, rejim ini mempunyai pemerintah bersenjata yang kuat di seluruh dunia untuk membeli infrastruktur dan perkhidmatan 5G-nya.

“Negara dan syarikat merasa takut dengan doktrin intimidasi dan pembalasan PKC. Dan itu, pada dasarnya, adalah buli”.

Apabila anda menghadapi pembuli, mereka berundur. Dan mereka benar-benar mundur jika anda mempunyai rakan di sisi anda”, katanya.

Gabungan yang semakin meningkat adalah ‘selimut keselamatan’ bagi negara-negara dan pengendali telekomunikasi untuk berjaga-jaga terhadap tindakan balas Beijing.

Mengikuti kempen pemerintah AS, perjanjian Huawei di luar China jatuh ke (mungkin sedozen) daripada 91, menurut Krach. Setakat ini, 27 daripada 30 NATO dan 31 dari 37 anggota OECD telah menyertai Clean Network.

Monitor memaparkan logo Huawei di belakang Setiausaha Negara Mike Pompeo semasa sidang akhbar di Jabatan Negara di Washington pada 15 Julai 2020. (ANDREW HARNIK/POOL/AFP | Getty Images)

Dalam kemenangan besar bagi pentadbiran Trump, UK mengumumkan pada bulan Julai akan rancangannya untuk melarang Huawei daripada rangkaian 5G yang akan datang, serta membalikkan keputusan pada Januari.

Penyedia mudah alih di negara ini akan dilarang membeli peralatan Huawei baru selepas 31 Disember. Ia memerlukan sedikit masa namun wujud gelombang yang sama di Jerman.

Berlin dilaporkan telah menyediakan undang-undang untuk mengenakan sekatan baru yang sukar bagi penyedia peralatan telekomunikasi. Agak mustahil untuk memasukkan Huawei dalam pembangunan rangkaian 5G negara itu.

“Kami telah mengubah rancangan induk 5G PKC”, tulis Setiausaha Negara AS, Mike Pompeo di Twitter pada 23 Disember.

“AS dengan bangga bergabung dengan rakan dan sekutu EU – menerusi Three Seas Summit, NATO dan OECD untuk melawan pengaruh jahat PKC. Perikatan yang dibina berdasarkan kepercayaan akan selalu berlaku terhadap negara pengawasan”.

Beijing sangat marah dengan kempen Clean Network kerajaan AS. Pada bulan September, akhbar China Daily, yang dimiliki oleh PKC, mengkritik Pompeo yang menyatakan kemenangan menentang rejim China.

“Usaha untuk ‘mencekik’ Huawei menunjukkan kaedah kejam yang digunakan oleh pentadbiran AS bagi mempertahankan hegemoni AS dalam teknologi”, tulis akhbar itu.

Pada bulan Ogos, Pompeo mengumumkan pengembangan program Clean Network, merangkumi ‘clean carriers’ (memastikan tiada pembawa yang tidak dipercayai, seperti dari China yang tersambung ke rangkaian),

Selain itu, aplikasi dan kedai aplikasi serta perkhidmatan ‘cloud’ juga adalah bersih  bagi melindungi data orang Amerika.

Di samping itu, kabel juga haruslah bersih untuk memastikan kabel bawah laut yang menghubungkan AS ke internet global sentiasa dilindungi.

Sebagai sebahagian daripada usaha itu, Presiden Donald Trump menandatangani dua perintah eksekutif pada bulan Ogos untuk menangani ancaman yang ditimbulkan oleh aplikasi mudah alih popular TikTok dan WeChat milik China.

Clean Network juga telah telah menambahkan sejumlah pemimpin industri sebagai syarikat bersih, termasuklah Oracle, HP, NEC, Fujitsu dan Cisco.

Usaha syarikat bersih adalah aspek strategik untuk memperluas proposisi nilai, menurut Krach. Syarikat bersih perlu mempercayai rangkaian 5G di sebuah negara untuk melabur atau mengembangkan operasi mereka. Sekiranya tiada, mereka akan melihat ke tempat lain.

“Mengumumkan bahawa anda adalah negara yang bersih akan mengirimkan isyarat hebat kepada sektor swasta AS bahawa ini adalah tempat yang baik untuk melabur”.

Krach mendefinisikan usaha 5G sebagai perlindungan dalam pertempuran ekonomi yang lebih luas melawan PKC. Beliau percaya bahawa sekutu demokrasi adalah ‘kunci emas’ kerana ia merupakan landasan bagi banyak bidang lain seperti mata wang bersih, data bersih dan Internet yang bersih.

Tambah Krach, kawasan berikutnya di luar teknologi telah bermula, dengan infrastruktur dan pembiayaan bersih –  disebut sebagai Blue Dot Network untuk menentang Inisiatif Belt and Road China. Inisiatif lain memberi tumpuan kepada mineral, rantai bekalan dan amalan pekerja yang bersih.

Perikatan Transatlantik

Selama beberapa bulan terakhir, Krach dan pasukannya melakukan perjalanan ke Asia, Eropah, Timur Tengah dan Amerika Latin untuk mendapatkan komitmen daripada kerajaan, operator telekomunikasi dan syarikat multinasional untuk bergabung dalam gabungan tersebut.

Penyatuan Kotak Alat Bersih EU 5G sebagai sebahagian daripada Clean Network semasa lawatannya ke Eropah pada akhir September menandakan titik perubahan bagi pemerintah AS.

Pada Januari 2020, Suruhanjaya Eropah, bersama-sama dengan negara-negara anggota EU, melaksanakan ‘Toolbox’ EU untuk memastikan rangkaian 5G yang selamat dikerahkan di seluruh Eropah.

Pesuruhjaya EU, Thierry Breton dan Krach pada 30 September telah mengeluarkan kenyataan bersama yang menekankan komitmen mereka terhadap prinsip bersama mengenai keselamatan 5G.

Ketua Setiausaha Urusan Ekonomi A.S. Keith Krach, Presiden Taiwan Tsai Ing-wen, dan pengasas Syarikat Pembuatan Semikonduktor Taiwan (TSMC) Morris Chang menghadiri jamuan untuk delegasi A.S. di Taipei, Taiwan pada 18 September 2020. (Sumber Ihsan Keith Krach)

Mereka juga mengumumkan sinergi antara Clean Network dan EU Toolbox. Oleh itu, mana-mana negara yang melaksanakan Toolbox EU akan dianggap sebagai sebahagian daripada Clean Network.

“Toolbox 5G berfungsi sebagai rujukan bagi lembaga pengarah pengendali telco, yang perlu membuat keputusan mengenai pembekal 5G”, kata Breton dalam kenyataan bersama.

“Sekiranya mereka memilih pembekal 5G yang berisiko tinggi dan berlaku sesuatu, ahli lembaga pengarah mungkin bertanggungjawab”.

Pada hari yang sama, NATO juga memberikan sokongan di sebalik kempen pemerintah AS, menekankan pentingnya memiliki Rangkaian NATO Bersih 5G yang selamat, yang tidak rapuh.

Timbalan Ketua Setiausaha, Mircea Geoana mengumumkan bahawa majoriti negara-negara NATO telah komited untuk bergabung dengan Clean Network.

Geoana mengatakan bahawa perikatan itu tidak mampu memiliki beberapa negara menggunakan vendor yang dipercayai, sementara yang lain menggunakan vendor yang tidak dipercayai. Dia juga menekankan pentingnya memiliki infrastruktur 5G awam yang selamat semasa keadaan masih damai dan ketika perang.

Pada Oktober, Three Seas Initiative, sebuah forum 12 negara EU di Eropah Tengah dan Timur, juga mengumumkan sokongan untuk Clean Network ketika persidangan tahunan di Estonia.

Krach juga melakukan perjalanan ke Amerika Latin pada bulan November untuk memperluas persekutuan, mendapatkan komitmen dari Brazil, Ekuador dan Republik Dominika untuk bergabung dengan jaringan tersebut.

Anggota NATO, Turki, Iceland dan Hungary (juga di EU) masih belum menjadi sebahagian daripada Clean Network.

“Saya rasa anda akan terus melihat lebih banyak negara, syarikat dan syarikat telekomunikasi bergabung dengan gabungan yang berkembang pesat ini”, kata Krach.

Maybe you're interested :

Share

Video Popular