Ramai orang menyimpan kucing di rumah kerana haiwan itu sangat comel. Tubuh kucing tidak terlalu besar, jadi kucing itu sangat comel. Anak kucing menjilat kaki anda dengan lidah mereka pada waktu pagi, dan kemudian mengusap muka mereka di kaki anda, dan ia satu pemandangan yang sungguh comel.

Sekiranya anda juga menyukai kucing, ikuti pengetahuan ini mengapa mereka berkelakuan sebegitu rupa. Kucing di rumah mahu memberitahu anda tiga perkara dengan menggigit dan menjilat anda.

#1. Minta maaf

fgnj1634

Kerana kucing sedang bosan dan tiba-tiba datang menggigit anda, sudah pasti dia ingin menarik perhatian pemilik dengan tingkah laku ini, untuk membiarkan anda terus bermain dengannya.

Tetapi setelah itu, dia menggigit anda, reaksi anda mungkin akan terasa, “Kamu menggigit saya?” Jadi sebenarnya itu petanda menunjukkan bahawa mereka tidak dengan sengaja menggigit dan memohon maaf daripada anda, lalu mereka akan menjilat anda pula untuk menunjukkan rasa kebaikan dan kasih sayang.

Pada masa ini, anda sudah tentu memilih untuk memaafkannya, dan kemudian mengetepikan perkara-perkara lain untuk terus bermain dengannya.

#2. Meluahkan rasa naluri memburu

fgnj1634

Kadang-kadang kucing menggigit pemilik atau seorang yang lain dengan memperlakukan tangan manusia sebagai musuh khayalan, berlatih memburu dengan nalurinya. Tetapi ketika dia sedang teruja bermain dan berlatih, kucing ini menyedari bahawa dia akan bergantung kepada anda untuk memberinya makan, jadi dia hanya menggigit dengan ringan.

Tetapi dia sudah menggigit manusia atau tuannya, yang agak memalukan kerana dia tidak dapat merasa hasil buruan, jadi dia menukar dengan menjilatnya sekali dua. “Baiklah, saya sudah mengesahkan rasanya, tidak enak, jangan memakannya lagi,” fikir si comel.

#3. Pujian atau amaran kepada pemilik

fgnj1634

Apabila pemilik membelai kucing, jika sampai di kawasan larangannya, kucing akan membuka mulut dan menggigit tanpa ragu-ragu. Sudah tentu, dia tidak akan menggigit terlalu keras. Cukup dengan cara ini untuk memberitahu anda, “Jangan sentuh di sini!”

Jangka hayat kucing hanya lebih kurang dalam jangka masa sepuluh tahun. Dalam dunia kucing, pemilik yang memelihara adalah segalanya. Setelah pemilik membesarkan kucing, mereka mesti bertanggungjawab terhadap si comel sehingga akhir hayatnya.

Jadi, amalkan rasa tanggungjawab itu apabila anda berasa mahu memelihara dan menyemai rasa cinta terhadap kucing dengan memahami tingkah lakunya serta berkasih sayang.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: INSPIRASI Pesona Ria

Video Popular