10 Disember 2020 adalah Hari Hak Asasi Manusia Antarabangsa. Semasa Hari Hak Asasi Manusia Antarabangsa, sebilangan pengamal Falun Gong di Malaysia menyebarkan kebenaran melalui pelbagai saluran kepada orang-orang daripada pelbagai lapisan masyarakat.

Mereka berharap agar lebih ramai orang mengetahui kebenaran serta memberi perhatian terhadap penganiayaan Falun Gong oleh PKC selama 21 tahun. Mereka juga menyeru rakyat untuk bekerjasama untuk menghentikan penganiayaan PKC.

Rayuan Hari Hak Asasi Manusia Pengamal Falun Gong di Malaysia

Apa yang mengecewakan, kenyataan itu menunjukkan bahawa penganiayaan hak asasi oleh PKC terhadap para pengamal Falun Dafa di China tidak mendapat perhatian dan liputan sewajarnya daripada media arus perdana di Malaysia.

Hingga ke hari ini, beberapa media arus perdana di Malaysia masih melaporkan berita palsu yang berkaitan dengan Falun Gong dan sering menyiarkan semula berita palsu yang dibuat oleh PKC untuk memfitnah Falun Gong. Mereka ini seolah-olah bertindak sebagai ‘kaki tangan PKC’ dengan sengaja atau tidak sengaja.

Bermula 10 Disember, pengamal Falun Gong di Malaysia akan mula menggunakan teks dan video dalam 3 bahasa – Cina, Melayu dan Inggeris untuk menerbitkan berita untuk semua lapisan masyarakat.

Seru kesedaran moral untuk menghentikan menganiaya Falun Gong

Bersempena dengan Hari Hak Asasi Manusia Sedunia, para pengamal Falun Gong meminta dunia untuk memahami pelanggaran hak asasi manusia oleh PKC selain kebenaran tentang Falun Gong.

“Kita tidak boleh bertolak ansur dan menerima penganiayaan PKC terhadap pengamal Falun Dafa, terutama di peringkat nasional PKC dan kejahatan besar-besaran mengambil organ secara paksa daripada pengamal Falun Gong. Kejahatan ini harus segera dihentikan”.

“Setiap orang di dunia ini layak untuk menikmati hak asasi manusia yang ditetapkan dalam Deklarasi Hak Asasi Manusia PBB. Di sini, kami selanjutnya meminta kerajaan Malaysia untuk terus melaksanakan Artikel 11 Perlembagaan Persekutuan Malaysia, yang memberi hak kepada Falun Dafa untuk bebas mengamalkan kepercayaan.”

“Kami juga mendesak kerajaan Malaysia untuk terus mengenali status pendaftaran sah Persatuan Falun Dafa di Malaysia, yang dapat dilihat di banyak negara, seperti Hong Kong, Taiwan, Australia, Korea Selatan, Amerika Syarikat, United Kingdom, Kanada dan sebagainya”.

“Kami juga mendesak media Malaysia untuk bersikap profesionalisme dan mematuhi etika profesional media –  dengan benar melaporkan berita tentang Falun Dafa, mencegah dan berhenti melaporkan atau mencetak semula berita palsu yang dibuat oleh PKC, yang memfitnah Falun Dafa. Kami sangat menyokong masyarakat untuk menyebarkan kebenaran tentang Falun Dafa kepada orang ramai, terutama bagi rakyat Malaysia, demi meningkatkan kesedaran orang tentang kebenaran mengenai penganiayaan hak asasi PKC terhadap pengamal Falun Dafa dan kebenaran pengambilan organ yang kejam dilakukan oleh PKC”.

“Kejahatan PKC jika tidak didedahkan dan dihentikan akan menimbulkan ancaman nyata bagi peradaban manusia dan keamanan di seluruh dunia. Tolong sokong kami dalam mengakhiri penganiayaan ini. Sokongan anda akan mengubah dunia”.

Sebarkan kebenaran di pusat bandar Kuala Lumpur

Pada malam 11 dan 12 Disember, beberapa pengamal Falun Gong di Malaysia telah menyebarkan kebenaran di pusat bandar Kuala Lumpur. Mereka meminta orang ramai untuk membantu menghentikan penganiayaan kejam selama 21 tahun terhadap pengamal Falun Gong oleh PKC, selain membangkitkan perhatian orang ramai dan memahami kebenarannya.

Beberapa pengamal Falun Gong di Malaysia menggantung papan pameran dan mengamalkan senaman di pusat Kuala Lumpur untuk menjelaskan kebenaran kepada orang ramai. (Peter Ong/The Epoch Times)
Orang ramai dilihat singgah untuk melihat papan kenyataan tentang kebenaran sambil mendengar penjelasan daripada pengamal Falun Gong (Peter Ong/The Epoch Times)
Orang ramai kelihatan mendengar penjelasan daripada pengamal Falun Gong (Peter Ong/The Epoch Times)

Orang yang memahami kebenaran juga menuntut penghentian penganiayaan PKC terhadap Falun Gong. Usaha ini mendapat perhatian Cik Rosaford dari United Kingdom yang telah menetap di Malaysia selama 20 tahun.

Semasa mengajar di sekolah antarabangsa, dia memberitahu para pengamal Falun Gong bahawa dia pernah mendengar Falun Gong dan memahami kebenaran tentang penganiayaan Falun Gong.

Selain itu, Encik Mohmmad Khateeb yang telah bekerja di Malaysia selama empat tahun. Dia memahami kebenaran dan meminta orang ramai untuk menghentikan pengambilan organ oleh PKC serta bantu menyelamatkan mangsa kerana setiap orang berhak untuk hidup.

Encik Naiim dari Syria yang mengetahui akan penindasan PKC terhadap Falun Gong (Peter Ong/The Epoch Times)

Malah seorang warga Syria, Encik Naiim juga berasa sangat tersentuh ketika melihat pengamal Falun Gong menyebarkan kebenaran di jalanan. Pada masa yang sama, dia memahami kebenaran tentang Falun Gong dianiaya oleh PKC. Dia menyatakan penentangannya terhadap PKC dan mendorong semua orang untuk menyokong petisyen “Akhiri PKC”.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: Kebenaran NASIONAL

Video Popular