Di Hong Kong, keselamatan pengamal latihan spiritual, Falun Gong kembali diperiksa setelah beberapa booth maklumat di tepi jalan mereka dirosakkan oleh orang yang disyaki mempunyai hubungan dengan rejim China.

Sama ada mereka boleh terus mengamalkan kepercayaan mereka secara bebas telah menjadi perhatian sejak Beijing mengenakan undang-undang keselamatan nasional yang kejam di Hong Kong pada akhir bulan Jun.

Undang-undang itu menghukum ‘kejahatan yang tidak jelas’ seperti penindasan dan bersekongkol dikenakan hukuman maksimum penjara seumur hidup.

Falun Gong atau Falun Dafa, adalah latihan meditasi dan ajaran moral berdasarkan Sejati, Baik dan Sabar. Oleh kerana populariti Falun Gong di tanah besar China, rejim PKC takut amalan itu akan mengancam undang-undangnya, lalu melancarkan kempen penindasan besar-besaran pada bulan Julai 1999.

Menurut Pusat Maklumat Falun Dafa, jutaan penganut Falun Gong telah ditahan di dalam penjara, kem buruh dan kemudahan lain di China, dengan ratusan ribu diseksa ketika dipenjarakan.

Walaupun Hong Kong adalah wilayah diperintah China namun lokasinya terpisah, masih menghormati kebebasan beragama.

Semenjak undang-undang keselamatan dikuatkuasakan, penduduk tempatan tertanya-tanya sama ada pihak berkuasa Beijing akan segera menggunakan taktik sama seperti di tanah besar China untuk ‘mendiamkan’ pihak yang membantah seperti peguam hak asasi manusia, pemimpin gereja bawah tanah dan pengamal Falun Gong.

Sebuah gerai maklumat Falun Gong yang dirosakkan di Mong Kok di Hong Kong pada 20 Disember 2020. (Song Bilung/The Epoch Times)

Persatuan Falun Dafa Hong Kong sebelum itu menimbulkan kebimbangan bahawa penganut tempatan boleh ditangkap dan dianiaya atas tuntutan tidak berasas pada bila-bila masa di bawah undang-undang keselamatan nasional.

Vandalisme

Sebagai tindak balas terhadap penganiayaan China, penganut agama di banyak negara dan wilayah di seluruh dunia telah mendirikan booth di tempat umum untuk meningkatkan kesedaran akan pelanggaran hak asasi manusia Beijing terhadap penganut Falun Gong di China.

Pada hujung minggu, booth maklumat Falun Gong yang didirikan di tiga daerah di Hong Kong — Causeway Bay, Tsim Sha Tsui dan Mong Kok — serta satu booth berhampiran tempat pelancongan yang terkenal Wong Tai Sin Temple, semuanya dirosakkan. Kejadian serupa juga berlaku pada awal bulan ini dan pada bulan September.

Pada sekitar tengah hari 19 Disember, seseorang menolak beberapa papan yang dipamerkan di booth di Teluk Causeway, sebelum orang itu melarikan diri ke arah pusat membeli-belah yang berdekatan, menurut seorang praktisi Falun Gong yang menguruskan gerai tersebut.

Pada sebelah petang pada hari yang sama, seorang lelaki yang memakai topeng dan topi dengan kuat mengoyakkan beberapa papan paparan dan sepanduk di gerai berhampiran Wong Tai Sin Temple.

Seorang pengikut Falun Gong yang dikenali sebagai Zhuang membuat rakaman kejadian itu. Lelaki itu akhirnya melarikan diri sambil membawa bersama sepanduk yang telah dirobohkan.

Menurut Zhuang, lelaki itu mempunyai loghat tanah besar China ketika dia bercakap. Polis tempatan dipanggil ke tempat kejadian dan mengambil gambar untuk mengumpulkan bukti.

Pada waktu tengah hari pada 20 Disember, seorang lelaki muncul di booth di Tsim Sha Tsui. Dia memecahkan salah satu tiang dan melemparkan papan paparan ke Victoria Harbour yang berdekatan.

Seorang pengamal wanita yang diberi nama Chen berdepan dengan lelaki itu, tetapi dia akhirnya melarikan diri sambil membawa tiang lain.

Sepanduk dengan tulisan “Langit Menghancurkan PKC dan Syurga Melindungi Orang Cina” disembur dengan dakwat hitam di Mong Kok di Hong Kong pada 20 Disember 2020. (Song Bilung/The Epoch Times)

Pegawai polis kemudiannya membantu mengambil papan paparan yang dilemparkan ke pelabuhan setelah dipanggil ke lokasi.

Sekitar jam 1:10 petang hari yang sama, beberapa individu muncul di booth di Mong Kok lalu menyemburkan dakwat hitam di beberapa papan paparan. Seorang penganut Falun Gong tempatan, yang selalu menguruskan, mengatakan bahawa individu-individu itu telah muncul untuk mengganggu mereka selama beberapa hari sebelum hari Ahad.

Ada suatu ketika, di mana ada seseorang berteriak kepada mereka, mengatakan mereka lambat laun akan dipenjara.

Penghinaan

Sarah Liang, ketua Persatuan Falun Dafa Hong Kong, mengecam orang-orang yang disyaki mempunyai hubungan dengan Parti Komunis China (PKC). Dia meminta warga Hong Kong untuk memperhatikan apa yang telah terjadi pada kegiatan Falun Gong di Hong Kong, untuk menjaga kebebasan bersuara di kota ini.

Penjawat awam Hong Kong yang sudah bersara, Kwok Cheuk-kin, yang menganggap dirinya sebagai ‘raja tinjauan kehakiman’ untuk mengemukakan cabaran undang-undang terhadap dasar pemerintah, mengatakan undang-undang tempatan membenarkan penganut Falun Gong mendirikan booth di tepi jalan.

Artikel 32 perlembagaan Hong Kong, Undang-undang Dasar, menyatakan bahawa penduduk Hong Kong harus memiliki kebebasan beragama, kebebasan untuk berdakwah dan melakukannya serta mengambil bahagian dalam kegiatan keagamaan secara umum.

Kwok mengatakan bahawa dia yakin kegiatan vandalisme baru-baru ini ada kaitan dengan rejim China yang enggan membiarkan penganiayaan terhadap penganut Falun Gong di China itu diketahui umum.

Malah, Kwok juga mendesak penduduk tempatan untuk bersuara atau melaporkan sebarang kejadian kepada polis untuk menjaga hak perlembagaan mereka.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GLOBAL

Video Popular